Un parinte cu viata sfanta. Ieromonahul Simon Arvanitis (1901-1988)
Colectia: Alte carti
Autor:

Editura: Agaton
Format: 16.5x23.5 cm
ISBN: 978-973-1981-92-5
Numar de pagini: 312


Status: momentan indisponibil
Pret: 27.00 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

    • Editie ingrijita de Pr. Nicolae Nicau
      Profunzimea înţelepciunii părintelui Proclu Nicău este bine cunoscută de credincioşii moldoveni şi nu numai. Trăind ca simplu monah, cu o viaţă închinată întru totul ascultării de Dumnezeu, sihastrul din Munţii Neamţului aşezat la Mitocul Bălan după îndelungi ascultări din diferite mănăstiri sub povaţa părintelui Cleopa Ilie şi după ispitele şi vieţuirea în pustie, continuă să povăţuiască turma cea cuvântătoare pe calea mântuirii.

      Fiind nepotul părintelui Proclu, am considerat plăsmuirea cărţii de faţă ca o datorie morală. Cunoscându-i viaţa duhovnicească îndeaproape, am căutat să conturez învăţătura curată a monahului Proclu, pe deplin folositoare sufletului şi întotdeauna ortodoxă. Nu am trecut cu vederea nici frumuseţea limbajului neaoş moldovenesc zugrăvit în cuvintele pline de înţelepciune ale părintelui, totul îmbrăcat într-o cadenţă asemănătoare Patericului.

      Este foarte folositor pentru orice creştin să cunoască aceste sfaturi şi poveţe ale părintelui Proclu în legătură cu diverse probleme, întrucât va putea, astfel, să se lumineze mai mult şi va şti mai bine cum să le depăşească. Fiind o carte duhovnicească, se impune a fi citită cu luare aminte, pentru maturizarea şi progresul spiritual al credinciosului. Volumul se prezintă ca o sinteză a feluritelor sfaturi şi îndrumări ale părintelui Proclu date schivnicilor, monahilor, preoţilor şi oamenilor din lume şi tratează diferite probleme din mai multe perspective. De exemplu, progresul în dobândirea adevăratei smerenii ne va călăuzi spre progresul în dobândirea adevăratei iubiri, apoi a păcii inimii, a iertării celor care ne-au greşit etc.

      Dorim din adâncul inimii ca toţi creştinii să se folosească de această lucrare în viaţa lor duhovnicească, iar atunci când o vor răsfoi şi vor găsi cuvinte folositoare şi înălţătoare de suflet, să înalţe rugăciune de iertare şi pentru noi, păcătoşii.

      Fie să avem parte de rugăciunea părintelui Proclu, să-l simţim aproape, să ne mângâie şi să ne călăuzească pe drumul ce duce la Dumnezeu.

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Dintre toate artele existente, muzica este cea mai apropiată sufletului omenesc. Cartea de față se dorește a fi un ghid cultural și spiritual menit să aducă lumină în mințile și în inimile cititorilor.

      Prin frumusețea expunerii literare și prin justețea argumentației, Andrei Drăgulinescu invită și îndeamnă pe cititor la aprofundarea fenomenului muzical în general, și mai ales la o mai mare apropiere de Dumnezeu prin intermediul sonorităților muzicii. Autorul abordează diferite genuri muzicale, pornind de la imnografia și muzica bisericească ortodoxă cu reprezentanții ei mai însemnați și continuând cu muzica cultă (din preclasicism până în secolul al XX-lea cu pseudomorfozele sale), cu folclorul muzical și cu muzica folk, apoi cu genurile muzicale moderne, precum muzica pop-rock și ajungând până la fenomenul deplorabil și dezumanizant al manelelor din zilele noastre.

      Răsfoind paginile acestei cărți valoroase, cititorul poate descoperi că muzica contribuie considerabil atât la înnobilarea omului, cât și la sănătatea sa mentală și afectivă. Autorul ne înfățișează exemple de mari compozitori străini și români, dintre care unii au avut o viață creștină exemplară și L-au preaslăvit pe Dumnezeu prin muzica lor, iar alții L-au descoperit în împrejurările concrete ale vieții lor muzical-artistice, dar și mărturiile unor personalități ale lumii eclesiastice care prin muzică s-au apropiat de Dumnezeu.

      Purtându-ne prin arealul cultural românesc, autorul subliniază importanța folclorului autentic și a altor genuri muzicale practicate la noi în culturalizarea și educarea poporului nostru, dar totodată respinge „așa-zisele muzici” triviale și obscene cărora au căzut și cad pradă mulți dintre conaționalii noștri. Nu în cele din urmă, însă, accentuează valoarea inestimabilă a muzicii bisericești ortodoxe, prin care omul nu doar că se lasă străbătut de fiorii muzicii, ci este pătruns și se bucură de lucrarea harică divină, devenind el însuși un instrument de laudă și de preaslăvire a lui Dumnezeu. - Preot lector dr. Zaharia MATEI

watch series