Micul Pateric. Povestit si ilustrat pentru copii de parintele Savatie Bastovoi

Format: 16x18 cm
ISBN: 978-973-88442-8-5
Status: momentan indisponibil

Micul Pateric. Povestit si ilustrat pentru copii de parintele Savatie Bastovoi

Colectia: Carti pentru copii
Autor:
Editura: Cathisma
Numar de pagini: 72

De la bun început, trebuie sa spunem ce este un Pateric. Cuvîntul pateric provine de la grecescul pater, adica parinte. Prin urmare Patericul este o carte care cuprinde cuvinte ale Sfintilor Parinti adunate pentru folosul credinciosilor.

Patericul de fata, numit de noi „mic”, nu este o prescurtare a vreunuia dintre patericele mari, ci o culegere de texte din mai multe izvoare, cum ar fi: Lavsaiconul, Patericul Egiptean, Limonariul, Proloagele, Vietile Sfintilor. Pe lînga acestea, am preluat istorisiri din Vietile Sfintilor Italieni cuprinse în Dialogurile Sfîntului Grigorie cel Mare. 

Micul Pateric este denumit astfel atît din cauza dimensiunilor sale, cît si pentru faptul ca se adreseaza celor mici. Am cautat sa selectam povestiri care sa trezeasca interesul copiilor. Ele au fost repovestite, pentru a fi cît mai clare si mai usor de urmarit. 

Pret: 12.00 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

    • O carte-instrument, însoÈ›ită de jocuri care vor declanÈ™a discuÈ›ii creative între părinÈ›i È™i copii, menite să dezvolte gîndirea metaforică, sensibilitatea naturală È™i spiritul de observaÈ›ie, calităÈ›i fără de care talentele înnăscute, pe care le are orice copil, rămîn nelucrătoare.

      Scrisă pînă la convertire, în aceeaÈ™i perioadă cu Iepurii nu mor, PeÈ™tele-pescar a fost editată într-un tiraj de 100 exemplare, care a circulat între prieteni. După 20 de ani, uitată în colecÈ›ii particulare, cartea este redescoperită È™i ilustrată de autor într-un format nou È™i atrăgător. O extraordinară fabulă modernă cu efect terapeutic.
      Tînărul student de atunci tratează cu umor È™i mult lirism tema inutilităÈ›ii, a plictisului È™i a lipsei de sens în care s-a adîncit omul contemporan. Un demers artistic fascinant, de factură suprarealistă, care amestecă în chip firesc limbajul artelor vizuale cu cel al literaturii, lucru posibil doar în cazul unui autor care este în aceeaÈ™i măsură poet È™i pictor, capabil să-È™i ilustreze singur lumea personajelor sale închipuite. În acest sens, avem de a face cu o carte unică în literatura română.
      Candoarea È™i tensiunea lirică pe care o degajă prieteniile stîngace È™i de scurtă durată dintre personaje duc cu gîndul la "Micul PrinÈ›". Una dintre puÈ›inele cărÈ›i care pot fi citite cu aceeaÈ™i plăcere, atît de părinÈ›i, cît È™i de copii.

      Va fi, din nou È™i în alt sens, o carte minunată, adresată È™i celor mari, È™i celor mici, È™i de pe care se poate învăÈ›a È™i ce este, È™i cum se face poezia.” (Cătălina Franco)


      SAVATIE BAȘTOVOI este autorul a peste 20 de cărÈ›i, premiat de Uniunea Scriitorilor în toate categoriile literare: Poezie, Proză È™i Eseu. Este tradus în limbile franceză, italiană, rusă È™i macedoneană. Este unul dintre autorii contemporani care reprezintă literatura română È™i România la cele mai înalte foruri culturale din Europa. Cartea sa despre educaÈ›ie, Antiparenting, s-a vîndut, în mai puÈ›in de un an de la apariÈ›ie, într-un tiraj de 20.000 de exemplare, fiind cea mai vîndută carte din România în anul 2017.

Carti scrise de acelasi autor

    • "…romanul răspîndeÈ™te o lumină puternică: strălucirea unei scriituri formidabil întocmite È™i pline de fineÈ›e. (…) Maniera sa de a restitui propaganda stalinistă, repetată cu insistenÈ›ă atît în È™colile moldoveneÈ™ti, cît È™i în cele româneÈ™ti, nu este deloc dogmatică: ea reliefează mai degrabă poezia absurdului." Le Monde / CATHERINE SIMON


      "Nu este jurnalul unui bătrîn nebun, ci o carte de actualitate a unui copil considerat naiv, asemenea unui primitiv prost educat sau unui iepuraÈ™ uimit. (…) Acest roman colorat, care suprapune visul È™i realitatea, este o critică în acte, veselă È™i radicală, a dogmelor comunismului, care aruncă în aer limbajul de lemn al sloganelor prin splendoarea stilului." Le Canard Enchainé / DAVID FONTAINE


      "O bijuterie literară ne-a venit din Moldova, primul roman al unui soi de geniu polivalent. (…) Această operă multiformă – poetică, romanescă, dramatică – mărturiseÈ™te o copilărie sovietică într-un univers vast, dar înfundat: cuvintele par să nu aibă nici un sens, nimic nu leagă oamenii între ei decît neîncrederea." Le Figaro / ASTRID DE LARMINAT


      "OZN literar, pepită romanescă, această operă cu tentă autobiografică ne povesteÈ™te despre viaÈ›a unui băieÈ›aÈ™ de 9 ani, în Moldova sovietică, în anii ce au precedat prăbuÈ™irea Uniunii Sovietice. O povestire despre inocenÈ›ă, confuzie, credinÈ›a în Lenin, presărată cu un panteism vesel, cu bucăÈ›i de poezie pură."
      Le Vie / MARIE CHAUDEY


      "BaÈ™tovoi îÈ™i deplînge amintirile È™i dezvoltă atitudinea lui critică: el descrie comunismul statului văzut prin ochii unui copil. Propaganda nu mai rezistă. Ea este adevărata boală infantilă a socialismului. (…) CiudăÈ›enia È™ocantă a paginilor lui BaÈ™tovoi È›ine de tabloul acestor vieÈ›i consumate cu îngurgitarea de slogane. Oamenii mari sînt puerili, iar copiii, fiinÈ›e ce ar fi avut È™ansa să devină poeÈ›i dacă nu ar fi fost victimele È™colii. Odată ajunÈ™i pe mîna profesorilor, È™colarii sînt sortiÈ›i acestui destin de a deveni demni de Lenin È™i de cravata roÈ™ie. Propaganda este astfel cu atît mai urîtă, cu cît ea infectează suflete pure. Nu este permis să fie abuzaÈ›i copiii. AdulÈ›ii sînt deja incorigibili. Poate tocmai de aceea BaÈ™tovoi a preferat societăÈ›ii lor chemarea Cerului." Le Point / SYLVAIN TESSON (laureat al premiului Goncourt pentru literatură)

    • Ortodoxia rusă a suferit două lovituri majore din partea ideologiei masonice: prima, cînd Lenin a scos religia din È™coli, È™i a doua, cînd Kuraev a readus-o.” 
      „Trebuie să avem în vedere È™i faptul că de la Lenin ­încoace, adică timp de aproape un secol, statul rus nu È™i-a revizuit politica faÈ›ă de studiul religiei în È™colile de stat.” 
      „Nici una dintre religiile înregistrate pe teritoriul FederaÈ›iei Ruse nu va avea de cîÈ™tigat de pe urma ­introducerii studiului religiei în È™coli, pentru simplul fapt că nici o religie nu are voie să fie reprezentată în punctele sale esenÈ›iale. Corectitudinea politică faÈ›ă de culte atinge în cazul Rusiei lui Putin aceleaÈ™i limite diabolice pe care le-a tratat Rusia leninistă.” 
      „Manualul numit Bazele culturii ortodoxe al cărui ­autor este diaconul Andrei Kuraev propune un creÈ™tinism fără sfinÈ›i, o biserică fără preoÈ›i È™i o «sfinÈ›enie» fără Dumnezeu. De aceea, toată epopeea readucerii religiei în È™colile din Rusia, prezentată ca o corectare a unei nedreptăÈ›i istorice săvîrÈ™ite cîndva de Lenin, este o mascaradă. Religia pe care o aduce Kuraev în È™coli nu este cea pe care a scos-o Lenin, ci una de modă nouă, întocmită în aÈ™a fel încît È™i Lenin È™i-ar face cruce în faÈ›a ei.” 

watch series