Dictionar de cunostinte religioase

Editura: Andreiana
Format: 17 x 24 cm
ISBN: 978-606-8106-21-2
Numar de pagini: 512


Status: momentan indisponibil
Pret: 20.00 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

    • Părintele Profesor BraniÈ™te a fost È™i un model de vestitor al Evangheliei lui Hristos, prin cuvânt È™i pilda vieÈ›ii sale. Cuvântul lui Dumnezeu era tâlcuit cu multă forÈ›ă, izvorâtă din aceeaÈ™i sursă, Sfânta Liturghie. Cuvântarea sa captiva nu numai prin erudiÈ›ie È™i simplitate, ci È™i prin autenticitatea ei, exprimată de viaÈ›a liturgică È™i duhovnicească a celui care transmitea vestea cea bună sufletelor însetate de mântuire.
      Cu aceleaÈ™i expresii calde, dulci È™i melodioase, ca un literat întru cele duhovniceÈ™ti, predica în biserică È™i la catedră, încât o oră de curs se consuma ca o rugăciune binefăcătoare.
      ViaÈ›a sa întreagă i-a fost o permanentă Liturghie, o continuă legătură cu Cerul, aducând lui Dumnezeu ca ofrandă toate darurile sale de care a fost învrednicit, pentru a se împărtăÈ™i de harul iubirii divine. Ne-a lăsat nouă, spre contemplare È™i împropriere, studii È™i experineÈ›e liturgice, teologice È™i duhovniceÈ™ti. Toate au avut aceeaÈ™i sursă - Sfânta Liturghie.
      Rugăm pe Bunul È™i Milostivul Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veÈ™nică, săvârÈ™ind È™i în ceruri, împreună cu cetele ăngereÈ™ti, slujba divină studiată, explicată, săvârÈ™ită È™i trăită de dânsul aici pe pământ, Sfânta Liturghie.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului

    • Prodigioasa activitate È™tiinÈ›ifică a Pr. Prof. dr. Ene BraniÈ™te s-a desfăÈ™urat în toate cele trei domenii ale disciplinelor catedrei pe care o onora: Liturgică, Pastorală È™i Artă creÈ™tină, la care s-a adăugat È™i deosebita lucrare omiletică È™i catehetică. În volumul 4 al integralei am grupat mai întâi studiile sale de Teologie Pastorală, urmate de panegirice, predici la praznice È™i duminici, predici tematice, studii omiletice È™i diverse cuvântări. Această lucrarea teologică È™i È™tiinÈ›ifică am prefaÈ›at-o cu formula liturgică a îmbrăcării felonului: << PreoÈ›ii Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate...>>.
      Părintele Profesor, pentru a defini È™i explica pe deplin lucrarea liturgică È™i sacramentală a Bisericii, a legat-o È™i a întregit-o cu activitatea pastoral-misionară a acesteia. De aceea, studiile de Teologie Pastorală, care formează prima parte a prezentului volum, urmăresc trei probleme centrale:
      a) preotul ca persoană liturgică, cu o chemare sau vocaÈ›ie specială, instituită prin hirotonie È™i trimisă spre împlinirea misiunii sfinte, având o viaÈ›ă morală pilduitoare È™i plină de virtuÈ›i, ca păstor È™i om;
      b) preoÈ›ia ca instituÈ›ie divină, legată direct de slujirea arhierească a Mântuitorului Hristos, ca o profundă argumentare biblică È™i cu o misiune mântuitoare de împlinit, în Biserică È™i societate, prin rolul ei sacramental sau sfinÈ›itor;
      c) mijloacele È™i metodele pastorale necesare conducerii credincioÈ™ilor pe calea mântuirii.
      ImportanÈ›a slujurii preoÈ›eÈ™ti este întărită prin mulÈ›imea virtuÈ›ilor necesare unui preot È™i prin viaÈ›a sa lăuntrică sau duhovnicească, îmbunătăÈ›ită continuu prin rugăciune, reculegere, spovedanie, împărtăÈ™anie, precum È™i prin lecturi biblice È™i duhovniceÈ™ti.
      Aflându-ne la finalizarea celor patru volume care reunesc opera integrală, culeasă din diferite publicaÈ›ii, a mentorului È™i Părintelui nostru Ene BraniÈ™te, considerăm că ne-am împlinit doar o datorie de suflet, aducându-i astfel cuvenitul omagiu, în numele tuturor ucenicilor săi, dar È™i preÈ›uirea Bisericii noastre, pe care a expimat-o Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la comemorarea a 100 de ani de la naÈ™terea marelui teolog.
      Prin această restituire oferim posterităÈ›ii posibilitatea redescoperirii personalităÈ›ii acestui mare profesor de Teologie, care a ilustrat în perioada cea mai grea a secolului al XX-lea Liturgica, Pastorala È™i Arta creÈ™tină românească.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și MItropolitul Ardealului

    • Sub genericul: "Vremea este a face Domnului", luat din exclamarea diaconului de la începutul Sfintei Liturghii, care exprimă atât lucrarea noastră, cât È™i conÈ›inutul acesteia ca o viaÈ›ă de slujire lui Hristos, continuăm editarea celui de al II-lea volum, din cele patru programate, al operei publicistice integrale a Părintelui Prof. Univ. Dr. Ene BraniÈ™te. Volumul de faÈ›ă este structurat în patru părÈ›i:
      Prima parte a acestui volum este dedicată celor 7 Laude BisericeÈ™ti, rânduieli ale Sfintei Biserici care se săvârÈ™esc în cursul unei zile liturgice, care începe seara È™i se termină a doua zi seara. Dintre Laudele bisericeÈ™ti cărora le-a acordat o preocupare deosebită Părintele BraniÈ™te, prin studii de referinÈ›ă privind istoria È™i explicarea lor, au fost Vecernia È™i Utrenia.
      A doua parte a prezentului volum este dedicată CărÈ›ilor de cult. Un amplu studiu, în două părÈ›i, a fost atribuit de Părintele Profesor Ene BraniÈ™te celei mai importante dintre cărÈ›ile de slujbă ale preotului, Liturghierului ortodox, atât din punct de vedere al calităÈ›ii traducerii textului È™i al revizuirii lui, cât È™i al dezvoltării îndrumărilor tipiconale.
      A treia parte a volumului însumează Îndrumări tipiconale pe care Părintele Profesor Ene BraniÈ™te le-a redactat ca fiind necesare slujbelor în sobor, slujbelor din diverse sărbători sau cu alte ocazii.
      Ultima parte cuprinde studiile de artă creÈ™tină pe care le-a realizat Părintele Profesor Ene BraniÈ™te, bazate pe importanÈ›a È™i semnificaÈ›ia spaÈ›iului liturgic.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului

watch series