De ce Biserica Ortodoxa nu accepta incinerarea ?

Format: 11.5*15.5 cm
ISBN: 978-606-8495-11-8
Status: in stoc

De ce Biserica Ortodoxa nu accepta incinerarea ?

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Basilica
Numar de pagini: 103

Acest text, extras din volumul SfârÈ™it creÈ™tinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace…, apărut în anul 2012 sub egida Editurii BASILICA a Patriarhiei Române , aduce binevenite lămuriri necesare tuturor celor care doresc să cunoască rațiunile pentru care Biserica Ortodoxă, cinstind în mod integral persoana umană, zidită după chipul lui Dumnezeu, nu poate încuviința incinerarea trupului omenesc. Înhumarea trupului celor răposați a constituit dintotdeauna o practică păzită nestrămutat de Biserică.
Dar pentru ca timpurile moderne au adus cu ele È™i abateri spirituale păgubitoare de la tradiția bimilenară a Bisericii, se cuvine ca ea să ofere răspunsuri temeinice È™i convingătoare cu privire la problemele existențiale care îi frământă în prezent pe credincioÈ™ii ei. Astfel, autorul acestor rânduri, Dl Jean-Claude Larchet, o binecunoscută autoritate în domeniul teologiei È™i bioeticii contemporane, pune înaintea celor preocupați de amintita problemă valoroase temeiuri biblice, dogmatice, istorice È™i bioetice, făcând apel la tradiția de două milenii a Bisericii, dar prezentând È™i pozițiile oficiale actuale ale mai multor Biserici Ortodoxe.
De fapt, autorul subliniază că dorința puternică a creÈ™tinilor ortodocÈ™i ca rudele È™i apropiații lor să aibă parte de slujba înmormântării È™i de cinstirea mormintelor este motivată covârÈ™itor de credința în înviere, învierea trupurilor omeneÈ™ti la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos în slavă. Considerăm că publicarea acestor lămuriri va fi de un real folos duhovnicesc pentru toți cei care caută cu sinceritate să cunoască învățătura È™i tradiția Bisericii Ortodoxe. (Din nota editorială)

Pret: 8.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Părinţii Capadocieni. Istorie, literatură, teologieTitlul de „Părinți Capadocieni”, în prezent de uz comun, dar care nu a existat în vremea în care au trăit Sfântul Vasile și fratele său, Sf. Grigorie de Nyssa, împreună cu prietenul lor, Sf. Grigorie de Nazianz, fiind, prin urmare, de origine bizantină și modernă, indică, pentru a rămâne la explicația cea mai elementară, existența unui grup de mari personalități ale creștinismului de limbă greacă unite prin legături de rudenie și de prietenie.Dar, desigur, acest lucru nu este suficient: mai importantă este unitatea manifestată în activitatea acestor persoane în ierarhia Bisericii din Capadocia și din Constantinopol și, în consecință, în activitatea comună în domeniul religios. Ceea ce pare a fi cel mai important – dar poate că nu avem întru totul dreptate în această privință – în activitatea religioasă a Capadocienilor este contextul teologic, înțeles, în sens larg, ca „vorbire despre Dumnezeu”, în acord cu înțelesul termenilor „teolog” și „teologie”, dar și, prin urmare, ca vorbire despre Hristos cel întrupat printre oameni.Nu fără motiv, unul dintre cei trei, Grigorie de Nazianz, a fost numit de către toți „Teologul” în epoca bizantină, precum Ioan Evanghelistul. Dar, cu siguranță, nu putem uita marea importanță pe care Părinții Capadocieni au avut-o pentru formarea monahismului în diferitele sale forme și, nu în ultimul rând, pentru conceperea a ceea ce am putea numi un „umanism creștin”.Această unitate de intenții religioase, duhovnicești și culturale ne-a convins că este oportun să propunem un studiu de ansamblu, cum este cel de față, care nu a mai fost încercat până acum și care va deveni probabil din ce în ce mai dificil, pe măsură ce literatura de specialitate va deveni din ce în ce mai aprofundată, fie în legătură cu un singur personaj, fie, chiar mai probabil, în legătură cu o singură chestiune dintre atâtea pe care aceștia le-au discutat.Claudio Moreschini

watch series