Cuviosul Anatolie de la Optina - viata si invataturile

Format: 13x20 cm
ISBN: 978-606-550-066-2
Status: momentan indisponibil

Cuviosul Anatolie de la Optina - viata si invataturile

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Editura Egumenita
Numar de pagini: 300

„…Da-ne noua sa ne impartasim cu Tine mai adevarat in ziua cea neinserata a Imparatiei Tale! De ce este aceasta zi neinserata? Pentru ca soarele ei nu este cel al creatiei, ci este Iisus Hristos. Acest Soare rasare o singura data si nu apune in vecii vecilor, nici nu paleste, nici de nori nu este umbrit, nici razele Lui nu pier. Acolo este o lumina nepieritoare, o frumusete de negrait si veselie vesnica”.

Cuviosul Anatolie

Pret: 10.80 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

    • Înaintea Optinei a fost Sanaxarul 

      În Biserica Rusă a secolului al XVIII-lea, sărăcite È™i înjosite de dispreÈ›ul È™i opresiunea elitelor luministe, mănăstirile ajunseseră cuiburi ale unui formalism lipsit de suflarea vie a Duhului Sfânt: dar în acest întuneric al decăderii È™i al uitării, străvechea predanie a a stăreÈ›iei învie printr-un È™ir de oameni trimiÈ™i de la Dumnezeu, între care cel mai tainic È™i mai uimitor este, poate, Cuviosul Teodor de la Sanaxar.
      La numai 25 de ani, mândrul aristocrat dintr-un regiment de elită al gărzii împărăteÈ™ti fuge în codrii din nordul Rusiei, unde trăieÈ™te singur, ani de zile, în pustnicie. Ce fiinÈ›e cereÈ™ti l-au îndrumat în nevoinÈ›a lui mai presusu de fire? Aceasta rămâne o taină dumnezeiască; un singur lucru È™tim: că din pustie a ieÈ™it, fără să aibă încă tunderea în monahism, la starea bărbatului desăvârÈ™it, la măsura vârstei deplinătăÈ›ii lui Hristos (Efes. 4,13). 
      Cartea de faÈ›ă vă înfăÈ›iÈ™ează, pentru prima oară în limba română, văaÈ›a È™i poveÈ›ele acestui învăÈ›at de Dumenzeu, care alături de Nazarie de la Valaam, de vasilisc È™i de ucenicii Cuviosului Paisie Velicikovski este unul dintre cei prin care Dumnezeu a lucrat miraculoasa renaÈ™tere a stăreÈ›iei ruse, ajunse la apogeu în vremea de înflorire  a Optinei.

    • pspanDespre obscuritatea profetiilor/spanbr /br /spanOmiliile Sfantului Ioan Hrisostom /spanemDespre obscuritatea profetiilor /emspanne ajuta sa vedem mai bine modul in care crestinii din primele veacuri intelegeau cuvantului inspirat al Sfintei Scripturi, intrucat aveau in vedere o problema hermeneutica strans legata de finalitatea hristica a Vechiului Testament, considerat a fi „calauza spre Hristos”./spanbr /br /spanSfintii Parinti si Scriitorii Bisericesti ai primelor veacuri crestine au pastrat mereu vie – prin viata si invatatura lor – constiinta ca Revelatia divina este adusa la plinatate prin Ontruparea, Jertfirea si Onvierea Fiului lui Dumnezeu si, prin urmare, au interpretat ambiguitatea unor pasaje vetero-testamentare in lumina implinirii acestora in Hristos si in Biserica crestina./spanbr /br /spanDe aceea, scrierile lor cu caracter exegetic (epistole, tratate, omilii si comentarii) au pus lipsa de claritate a Vechiului Testament pe seama vocatiei calauzitoare a Sfintei Scripturi, pe care au exprimat-o prin urcusul de la litera la duhul Legii, in vederea deslusirii unui sens mistic-duhovnicesc. Aceasta tema, astfel definita, a constituit unul dintre argumentele pe care Biserica crestina a primelor veacuri le-a folosit in sprijinul receptarii Legii si a profetilor, ca Scriptura revelata, in contextul polemicii cu iudeii, cu paganii sau cu unele grupari eretice care nu recunosteau caracterul inspirat al scrierilor vetero-testamentare./spanbr /br /spanCele doua omilii hrisostomiene traduse in volumul de fata reprezinta o adevarata sinteza a genului, intrucat Parintele antiohian, urmand Traditiei crestine a secolelor anterioare, recapituleaza principalele argumente pe care primii apologeti crestini le-au adus in vederea apararii limbajului incifrat al Vechiului Testament, prin prefigurari si enigme. […]/spanbr /br /spanPe langa valoarea documentara pe care o prezinta pentru cei interesati de istoria doctrinei si a exegezei crestine, in general, sau mai ales de interpretarea Sfintei Scripturi in Antiohia secolului al IV-lea d.Hr., cele doua omilii /spanemDespre obscuritatea profetiilor /emspanau menirea de a-i face pe credinciosii contemporani mai atenti la citirea Sfintei Scripturi, din care crestinii din primele veacuri cautau sa culeaga si sa inteleaga adevarul mantuitor, ca dintr-o comoara ascunsa in tarina./span/p
watch series