Explicarea Sfintelor Taine ale Botezului si Mirungerii

Format: 16.5X24.5 cm
ISBN: 978-606-989-085-
Status: in stoc

Explicarea Sfintelor Taine ale Botezului si Mirungerii

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Andreiana
Numar de pagini: 166

Sfântul Duh, coborându-Se asupra lui Iisus Hristos la Iordan, a desăvârÈ™it în mod solemn consacrarea Sa mesianică: "Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului" (Troparul Bobotezei). Aceasta, Mântuitorul o va trăi deplin la ieÈ™irea din botezul morții Sale, adică la învierea Sa din morți. Descrierea botezului din Iordan are deci un caracter pascal. Iisus face o experință pascală prin acceptarea acestui ritual al apei. Din aceasta rezultă strânsa legătură a ritualului baptismal creÈ™tin cu moartea È™i învierea Domnului, evenimente care constituie temeiuri ale acestui ritual.

În acelaÈ™i timp, pogorârea Duhului Sfânt peste Mântuitorul, în IOrdan, constituie o preînchipuire a Cincizecimii, care va inaugura botezul "cu apă È™i Duh"; acest act anticipează puterea mântuitoare È™i creatoare a lui Hristos Cel preamărit. Opera mesianică reia È™i desăvârÈ™eÈ™te opera creației. AÈ™a precum la creație "Duhul lui Dumnezeu Se purta deasupra apelor" (Facere I, 2), tot aÈ™a, la inaugurarea noii creații, Duhul, în chip de porumbel, Se poartă deasupra apelor Iordanului, făcând ca acestea să-È™i recapete sfințenia. Întreaga eficiență înnoitoare a Botezului creÈ™tin este astfel anticipată în actul botezării Mântuitorului.

Dr. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului

Pret: 17.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Părintele Profesor BraniÈ™te a fost È™i un model de vestitor al Evangheliei lui Hristos, prin cuvânt È™i pilda vieÈ›ii sale. Cuvântul lui Dumnezeu era tâlcuit cu multă forÈ›ă, izvorâtă din aceeaÈ™i sursă, Sfânta Liturghie. Cuvântarea sa captiva nu numai prin erudiÈ›ie È™i simplitate, ci È™i prin autenticitatea ei, exprimată de viaÈ›a liturgică È™i duhovnicească a celui care transmitea vestea cea bună sufletelor însetate de mântuire.
      Cu aceleaÈ™i expresii calde, dulci È™i melodioase, ca un literat întru cele duhovniceÈ™ti, predica în biserică È™i la catedră, încât o oră de curs se consuma ca o rugăciune binefăcătoare.
      ViaÈ›a sa întreagă i-a fost o permanentă Liturghie, o continuă legătură cu Cerul, aducând lui Dumnezeu ca ofrandă toate darurile sale de care a fost învrednicit, pentru a se împărtăÈ™i de harul iubirii divine. Ne-a lăsat nouă, spre contemplare È™i împropriere, studii È™i experineÈ›e liturgice, teologice È™i duhovniceÈ™ti. Toate au avut aceeaÈ™i sursă - Sfânta Liturghie.
      Rugăm pe Bunul È™i Milostivul Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veÈ™nică, săvârÈ™ind È™i în ceruri, împreună cu cetele ăngereÈ™ti, slujba divină studiată, explicată, săvârÈ™ită È™i trăită de dânsul aici pe pământ, Sfânta Liturghie.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului

    • Sfântul Duh, coborându-Se asupra lui Iisus Hristos la Iordan, a desăvârÈ™it în mod solemn consacrarea Sa mesianică: "Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului" (Troparul Bobotezei). Aceasta, Mântuitorul o va trăi deplin la ieÈ™irea din botezul morÈ›ii Sale, adică la învierea Sa din morÈ›i. Descrierea botezului din Iordan are deci un caracter pascal. Iisus face o experinÈ›ă pascală prin acceptarea acestui ritual al apei. Din aceasta rezultă strânsa legătură a ritualului baptismal creÈ™tin cu moartea È™i învierea Domnului, evenimente care constituie temeiuri ale acestui ritual.

      În acelaÈ™i timp, pogorârea Duhului Sfânt peste Mântuitorul, în IOrdan, constituie o preînchipuire a Cincizecimii, care va inaugura botezul "cu apă È™i Duh"; acest act anticipează puterea mântuitoare È™i creatoare a lui Hristos Cel preamărit. Opera mesianică reia È™i desăvârÈ™eÈ™te opera creaÈ›iei. AÈ™a precum la creaÈ›ie "Duhul lui Dumnezeu Se purta deasupra apelor" (Facere I, 2), tot aÈ™a, la inaugurarea noii creaÈ›ii, Duhul, în chip de porumbel, Se poartă deasupra apelor Iordanului, făcând ca acestea să-È™i recapete sfinÈ›enia. Întreaga eficienÈ›ă înnoitoare a Botezului creÈ™tin este astfel anticipată în actul botezării Mântuitorului.

      Dr. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului

watch series