Biserica Doamnei - Chivot Voievodal Cantacuzin

Format: 16.5x22.5 cm
ISBN: 978-606-9730-33-1
Status: in stoc

Biserica Doamnei - Chivot Voievodal Cantacuzin

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Dinasty Books Proeditură și Tipografie
Numar de pagini: 378

Monografia Biserica Doamnei – Chivot Voievodal Cantacuzin, are două părÈ›i.

Prima parte este dedicată vieÈ›ii È™i personalităÈ›ii domnitorului Șerban Cantacuzino

Neamul ctitoricesc al Cantacuzinilor

Șerban Cantacuzino Voievod cârmuitor de È›ară

Șerban Cantacuzino Voievod ocrotitor al Bisericii lui Hristos

Domnia lui Șerban Cantacuzino, balanÈ›ă în semnul Crucii între marile imperii

Doi domni È™i a lor împreună-lucrare sub pecetea de domnie drept-mărturisitoare

A doua parte prezintă istoricul, arhitectura È™i pictura bisericii din perspectivă exegetică.

 Asemenea altor biserici înălÈ›ate de voievozii noÈ™tri, È™i Biserica Doamnei a fost zidită ca un lăcaÈ™ de rugăciune al familiei domnitorului Șerban Cantacuzino, părintele tipăriturilor bisericeÈ™ti în limba română È™i cel numit  «făclia Ortodoxiei» de către patriarhul Dositei al Ierusalimului.

Prin implicarea È™i dăruirea jertfelnică în apărarea cauzei creÈ™tine, Șerban Vodă urmează îndeaproape Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare È™i Sfânt prin virtuţi, însă ducând o luptă cu sabia în teacă, precum È™i Voievodului Mihai Viteazul prin întocmirea Bibliei de la 1688, reuÈ™ind să pună în lumină simÈ›ământul de unitate a celor de aceeaÈ™i obârÈ™ie, limbă, neam È™i credinÈ›ă.

LăcaÈ™ul de suflet al Mariei, soÈ›ia domnitorului, „Biserica Doamnei a fost È™i rămâne un reper de primă însemnătate al perioadei cantacuzine, ca primă etapă a marii epoci brâncoveneÈ™ti, de arhitectură, artă È™i cultură veche românească, cea care dă valoroaselor tradiÈ›ii medievale munteneÈ™ti amprenta unei continuităÈ›i cu marcante note de strălucită sinteză între vechi È™i nou, între tradiÈ›ia predominantă È™i bine dozatele accente ale modernităÈ›ii de atunci, ale unor elemente alogene de sorginte atât răsăriteană, cât È™i apuseană.

Dacă, în ceea ce priveÈ™te arhitectura, sfântul lăcaÈ™ păstrează amprenta importantelor caracteristici ale bisericilor munteneÈ™ti din secolul al XVII lea, în ceea ce priveÈ™te pictura murală el aduce mărturia cea dintâi a prezenÈ›ei È™i activităÈ›ii în Èšara Românească a renumitului zugrav Constantinos, «grecul» format în spiritul cel mai autentic al È™colii athonite neobizantine, de factură nuanÈ›at italo-cretană, cel care, naturalizat definitiv în părÈ›ile Valahiei nord-dunărene, avea să devină, sub noul său nume de «Constantinos din Èšara Românească», conducătorul marii È™i renumitei È™coli de zugrăvie a Epocii BrâncoveneÈ™ti de la Mânăstirea Hurezi.” – Pr. Prof. Dr. Florin Șerbănescu, Consilier patriarhal onorific.

Această carte este È™i un îndemn la închinare în acest chivot al Maicii Domnului spre slăvirea lui Dumnezeu, Cel minunat întru SfinÈ›ii Săi.


Pret: 65.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare


    • De ce, oare, această iniÈ›iativă care comportă multă muncă, dificultăÈ›i, timp È™i investiÈ›ie materială? Răspunsul este simplu. Poporul cel dreptcredincios are nevoie de „chipuri de pocăinÈ›ă” cum rosteÈ™te o rugăciune din canonul de pregătire pentru primirea Sfintei ÎmpărtăÈ™anii. Poporul lui Hristos din România este însetat de „apa cea vie”, este înfometat după „pâinea cea spre fiinÈ›ă”.
      „Chipuri de pocăinÈ›ă” găsim în viaÈ›a sfinÈ›ilor din primele veacuri creÈ™tine, în viaÈ›a sfinÈ›ilor cu care Dumnezeu a binecuvântat neamul românesc.
      „Chipuri de pocăinÈ›ă” găsim, de asemenea, în viaÈ›a bineplăcuÈ›ilor lui Dumnezeu care au odrăslit în sânul altor popoare. CuvioÈ™ii StareÈ›i de la Optina se numără printre aceste „chipuri de pocăinÈ›ă”, printre „geniile sfinÈ›eniei” spre care se îndreaptă omul contemporan în căutare de odihnă sufletească.
      IntenÈ›ia publicării unei colecÈ›ii dedicate vieÈ›ii mănăstireÈ™ti de la Optina are È™i un alt scop È™i anume: tot ceea ce s-a petrecut ca viaÈ›ă monahală autentică timp de peste 100 de ani la Optina se datorează influenÈ›ei exercitate asupra Lavrei de Sfântul Paisie Velicicovski de la Mănăstirea NeamÈ›. În viaÈ›a celor 14 stareÈ›i ai Optinei, canonizaÈ›i de Biserica Ortodoxă Rusă în 1996, se descoperă amprenta geniului paisian.
      După moartea Sf. Paisie, ucenicii săi au mers în Rusia È™i prin intermediul lor s-a născut fenomenul numit „Optina”. Timp de peste 100 de ani după moartea Sfântului Paisie Velicicovski, monahismul din Èšările Române, din Rusia È™i din alte părÈ›i ale Bisericii Ortodoxe a fost influenÈ›at de lucrarea duhovnicească a Mănăstirii NeamÈ› de la sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea.
      Vremurile au fost grele pentru Rusia în tot veacul XX, iar pentru România nu tocmai uÈ™oare. InfluenÈ›a vieÈ›ii duhovniceÈ™ti rezultată din lucrarea Sfântului Paisie s-a diminuat considerabil.
      Redescoperirea Filocaliei prin traducerile Părintelui Dumitru Stăniloae, revigorarea monahismului atonit, traducerile din SfinÈ›ii PărinÈ›i, redobândirea libertăÈ›ii în spaÈ›iul Europei răsăritene după 1990 au oferit cadrul necesar redescoperirii cu mai multă vigoare a influenÈ›ei Sfântului Paisie asupra vieÈ›ii creÈ™tine ortodoxe.
      Publicarea colecÈ›iilor dedicate stareÈ›ilor mănăstirii Optina se doreÈ™te a fi, aÈ™adar, È™i un omagiu adus Sfântului Paisie de la NeamÈ›.
      Prin intermediul acestei colecÈ›ii creÈ™tinul de azi intră în legătură cu un izvor de viaÈ›ă care-l adapă autentic în setea lui după sens, lumină, în setea lui după Dumnezeu. ViaÈ›a È™i învăÈ›ăturile stareÈ›ilor de la Optina arată, dincolo de locul È™i timpul în care ei au trăit, că existenÈ›a omului fără Hristos È™i fără Evanghelie, fără Biserică, este un non-sens, o confuzie, o disperare fără leac. Spre stareÈ›ii de la Optina, în veacul al XIX-lea È™i începutul veacului XX, se îndreptau pentru cuvânt duhovnicesc mulÈ›imi de călugări, È›ărani È™i moÈ™ieri, prinÈ›i È™i intelectuali. De ce? Pentru că trăiau dramatic golul din ei È™i simÈ›eau că la umbra sfinÈ›ilor de la Optina găseau izvorul umplerii vieÈ›ii lor cu duh È™i adevăr.
      Astăzi, omenirea trăieÈ™te È™i mai dramatic decât în veacurile XIX È™i XX, tragedia singurătăÈ›i, a disperării, a lipsei de libertate lăuntrică. Unde să alerge omul de azi pentru a-È™i regăsi echilibru vieÈ›ii interioare È™i, prin aceasta, să redescopere sensul existenÈ›ei sale?
      Răspunsul nu este È™i nu poate fi altul decât: HRISTOS. „VeniÈ›i la mine toÈ›i cei osteniÈ›i È™i împovăraÈ›i È™i Eu vă voi odihni pe voi.” (Matei 11, 28) Numai trăirea întru Hristos umple existenÈ›a omului.
      Spre Hristos ne conduce Liturghia, ne conduce Filocalia, ne conduce bucuria lăuntrică a rugăciunii minÈ›ii È™i a inimii, ne conduce lupta cu mândria, ne conduce iubirea de vrăjmaÈ™i. Toate aceste căi ne conduc spre Hristos È™i călăuză avem pe cei ce au parcurs acelaÈ™i drum: pustnicii din Egipt sau cei din CarpaÈ›i, cuvioÈ™ii din Athos sau cei de la Optina.
      Rog pe Dumnezeu să binecuvinteze strădania traducătorului, Părintele Profesor Teoctist Caia È™i a ostenitorilor din cadrul Editurii È™i Tipografiei Mitropoliei Moldovei È™i Bucovinei care fac posibilă publicarea colecÈ›iei „CuvioÈ™i stareÈ›i de la Optina”.
      Dumnezeu să te binecuvinteze È™i pe tine, cititorule al acestei cărÈ›i, conducându-te prin pocăinÈ›ă, rugăciune È™i iubire, la viaÈ›a în Hristos, singura care-È›i va oferi bucurii adevărate, libertate reală È™i lumină în viaÈ›ă. († TEOFAN, Mitropolitul Moldovei È™i Bucovinei)

    • ercetările contemporane au evidenÈ›iat impactul pe care îl are consumul excesiv de zahăr asupra organismului nostru. Dincolo de bucuria momentană pe care o aduce o prăjitură sau un desert cu zahăr, consecinÈ›ele pe termen lung pot fi serioase. Din fericire, opÈ›iunile precum deserturile fără zahăr devin o alegere tot mai populară È™i benefică pentru sănătatea noastră.
      Consumul excesiv de zahăr este asociat cu diverse probleme de sănătate, precum creÈ™terea riscului de obezitate, diabet de tip 2 È™i afecÈ›iuni cardiace. Cercetările au arătat că zahărul adăugat în exces poate duce la inflamaÈ›ii cronice în organism, afectând în mod negativ funcÈ›iile sistemului imunitar È™i ale organelor interne.

      Optarea pentru deserturi fără zahăr reprezintă o modalitate de a ne satisface pofta de dulce fără a compromite sănătatea. Aceste deserturi sunt adesea realizate cu îndulcitori naturali, precum mierea, ştevia sau fructele, oferindu-ne gustul dulce fără a recurge la efectele negative ale zahărului rafinat.

      Pe lângă beneficiile evidente pentru sănătate, deserturile fără zahăr se încadrează perfect într-un stil de viaÈ›ă echilibrat È™i într-o dietă sănătoasă. Ele pot fi o sursă valoroasă de nutrienÈ›i esenÈ›iali È™i pot contribui la menÈ›inerea unui nivel constant de
      energie, evitând creÈ™terile bruÈ™te È™i scăderile de zahăr din sânge.
      Astfel, alegerea deserturilor fără zahăr nu este doar o opÈ›iune delicioasă, ci È™i o decizie înÈ›eleaptă pentru sănătatea noastră pe termen lung.

      În bucătărie, explorarea È™i adoptarea unor reÈ›ete creative fără zahăr devin o oportunitate de a experimenta cu ingrediente sănătoase È™i de a încorpora gusturi noi È™i inovative în dieta noastră. Astfel, putem transforma modul în care privim È™i selectăm deserturile, contribuind la un stil de viaÈ›ă mai echilibrat È™i plin de vitalitate.

watch series