Parintele Ioanichie Balan. Cuviosul cronicar al sfintilor - in memoriam

Format: 16,5 x 23,5 cm
ISBN: 978-973-7897-32-9
Status: in stoc

Parintele Ioanichie Balan. Cuviosul cronicar al sfintilor - in memoriam

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Manastirea Sihastria
Numar de pagini: 254

La implinirea a opt luni de la nasterea in cer a Parintelui Ioanichie, Sfanta manastire Sihastria publica un volum de aducere aminte in memoria marelui monah. Semneaza, printre altii: PF Daniel, IPS Serafim, IPS Andrei, PS Gherasim, Pr. prof. dr. acad. Dumitru Staniloae, Ioan Alexandru, Costion Nicolescu, Stelian Gombos, Cornelia Anichitei.

Parintele Ioanichie a pus intr-o lumina mai larga, mai convingatoare, ceea ce se presimtea si se afirma mai demult de istoricii nostri ca formeaza secretul principal al dainuirii noastre pe acest pamant, ca acest pamant isi are pentru noi ultima temelie in cer, ca el e strabatut de bogatia negraita a cerului, ca nicaieri noi nu putem avea plinatatea de viata spirituala ca aici. (Pr. prof. dr. acad. Dumitru Staniloae)

Pret: 19.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

    • Preacurată și binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, cu umilință vin și cad înaintea ta, căci, iată, sunt împovărat de mulțimea neputințelor și a întunecărilor mele de faptă și de gând. Nu mă trece cu vederea, ci, prin milostivirea și strălucirea ta de Maică și Fecioară, slobozește-mă din strânsoarea necredinței și a beznei sufletești. Fă-mă și pe mine să pricep noianul milei tale și neîncetata dragoste pe care o ai pentru întreaga fire omenească. Îmbrățișează-mă și pe mine cu dumnezeiasca ta smerenie, care nu se scârbește de nimeni, niciodată, oricât ar fi de îndepărtat de Dumnezeu și oricât de mult ar fi zăbovit întru faptele necredinței. 
      Ajută-ne tuturor să pricepem că nețărmurita ta dragoste pentru oameni este tăinuită și izvorâtă din dragostea ce I-o porți Fiului tău și Dumnezeului nostru. Tu ești cea care L-ai născut, tu ești cea care I-ai auzit cel dintâi scâncet, tu ești cea care I-ai văzut cel dintâi pas și tot tu ești cea care I-ai auzit cel dintâi cuvânt. Tu ești cea care L-ai hrănit la pieptul tău, tu ești cea care L-a îmbrăcat și tot tu ești cea care I-a pregătit în fiecare zi hrană. Tu ești cea care L-ai îmbrățișat așa cum nimeni altul nu o va putea face, căci îmbrățișarea ta nu era numai cea prin brațele trupului, ci s-a îndumnezeit prin îmbrățișarea Duhului, care a cuprins taina unirii firii omenești și a celei dumnezeiești întru Domnul Hristos, Fiul tău și Fiul Părintelui Ceresc. 
      De aceea, tu ești cea mai mare nădejde a firii omenești, iar Duhul Sfânt odihnește desăvârșit întru tine, pentru că nici un om, niciodată, nu va putea cuprinde în făptura sa măsura dragostei tale pentru Dumnezeu și Om. 
       
       
      Ediție îngrijită de L. S. Desartovici 
      Ilustrațiile și icoana reprodusă pe copertă: Călin Vădan

    • pspanDespre obscuritatea profetiilor/spanbr /br /spanOmiliile Sfantului Ioan Hrisostom /spanemDespre obscuritatea profetiilor /emspanne ajuta sa vedem mai bine modul in care crestinii din primele veacuri intelegeau cuvantului inspirat al Sfintei Scripturi, intrucat aveau in vedere o problema hermeneutica strans legata de finalitatea hristica a Vechiului Testament, considerat a fi „calauza spre Hristos”./spanbr /br /spanSfintii Parinti si Scriitorii Bisericesti ai primelor veacuri crestine au pastrat mereu vie – prin viata si invatatura lor – constiinta ca Revelatia divina este adusa la plinatate prin Ontruparea, Jertfirea si Onvierea Fiului lui Dumnezeu si, prin urmare, au interpretat ambiguitatea unor pasaje vetero-testamentare in lumina implinirii acestora in Hristos si in Biserica crestina./spanbr /br /spanDe aceea, scrierile lor cu caracter exegetic (epistole, tratate, omilii si comentarii) au pus lipsa de claritate a Vechiului Testament pe seama vocatiei calauzitoare a Sfintei Scripturi, pe care au exprimat-o prin urcusul de la litera la duhul Legii, in vederea deslusirii unui sens mistic-duhovnicesc. Aceasta tema, astfel definita, a constituit unul dintre argumentele pe care Biserica crestina a primelor veacuri le-a folosit in sprijinul receptarii Legii si a profetilor, ca Scriptura revelata, in contextul polemicii cu iudeii, cu paganii sau cu unele grupari eretice care nu recunosteau caracterul inspirat al scrierilor vetero-testamentare./spanbr /br /spanCele doua omilii hrisostomiene traduse in volumul de fata reprezinta o adevarata sinteza a genului, intrucat Parintele antiohian, urmand Traditiei crestine a secolelor anterioare, recapituleaza principalele argumente pe care primii apologeti crestini le-au adus in vederea apararii limbajului incifrat al Vechiului Testament, prin prefigurari si enigme. […]/spanbr /br /spanPe langa valoarea documentara pe care o prezinta pentru cei interesati de istoria doctrinei si a exegezei crestine, in general, sau mai ales de interpretarea Sfintei Scripturi in Antiohia secolului al IV-lea d.Hr., cele doua omilii /spanemDespre obscuritatea profetiilor /emspanau menirea de a-i face pe credinciosii contemporani mai atenti la citirea Sfintei Scripturi, din care crestinii din primele veacuri cautau sa culeaga si sa inteleaga adevarul mantuitor, ca dintr-o comoara ascunsa in tarina./span/p
watch series