Minunile Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-136-765-1
Status: in stoc

Minunile Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Sophia
Numar de pagini: 200

Editura Sophia / Editura Metafraze

La sfârÈ™itul secolului al VI‑lea – începuturile secolului al VII‑lea, Sfântul Ioan al Thessalonicului avea să alcătuiască cea dintâi scriere închinată minunilor Sfântului Mare Mucenic ­Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – prin­tre cele dintâi de acest fel –, tălmăcită acum pentru prima dată în limba română, care prezintă o importanță aparte nu doar pentru faptul că priveÈ™te în mod direct istoria poporului român È™i a Balcanilor acelei epoci îndepărtate È™i sumbre, ci mai ales pentru măiestria È™i arta cu care autorul reuÈ™eÈ™te să ne înfățiÈ™eze adevăratul chip al credinței lucrătoare, biruitoare a toată boala, molima È™i încercarea abătute asupra noastră din pricina păcătoÈ™eniei È™i a È™ubrezeniei viețuirii creÈ™tineÈ™ti în vremuri de restriÈ™te.


„Pe care dintre virtuțile tale le voi lăuda mai întâi: pe cele de dinainte, pe cele din timpul sau pe cele următoare nevoințelor tale muceniceÈ™ti? Căci trei laude deopotrivă îți datorez: pentru viețuirea ta curată, pentru nevoințele tale muceniceÈ™ti È™i apoi pentru minunile pe care È™i înainte, dar È™i acum, din mormânt, neîncetat le săvârÈ™eÈ™ti.”
Sfântul Roman Melodul

„Sfinte, preasfinte Dimitrie, purtătorule de chinuri È™i robule ­adevărate al lui Hristos, care ți‑ai dat sufletul pentru El È™i ai câÈ™tigat atâtea suflete, care ți‑ai văzut trupul împuns de sulițe pentru Domnul È™i ai fost mărit cu îmbelÈ™ugare, care până acum izbăveÈ™ti pe mulți din gura leului, curățindu‑i printr‑o viețuire cinstită – căci, cu toate că nu eÈ™ti de față trupeÈ™te, învățătura È™i harul tău, coborându‑se asupra bisericilor închinate ție È™i a inimilor noastre, ca un glas viu È™i lucrător le înmoaie, însănătoÈ™eÈ™te, întoarce È™i, pline de credință È™i viețuire frumoasă, le aduce lui Dumnezeu, iar ­adumbrirea ta alungă nenumărate feluri de boli È™i molime –, sfinte, preasfinte, ia, aÈ™adar, aminte, stăpânul meu cel după Dumnezeu, È™i revarsă‑ți È™i asupra mea, noul paralitic, care alerg la scăldătoarea milostivirilor tale, harul vindecărilor dat ție de El.”

Pret: 20.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

    • Dacă în vremurile noastre – vremuri de sărăcie, de foamete şi de întunecare duhovnicească – mai sunt monahi ce au cât de cât dreaptă socotinţă duhovnicească adevărată, ei sunt aceia, foarte puţini la număr, care, fiind luminaţi cu rugăciunea minţii, şi‑au cunoscut amănunţit patimile, au cunoscut amănunţit lucrările duhurilor viclene şi, în fine, lucrarea Dumnezeiescului Duh, care începe prin revărsarea în sufletul omenesc a sfinţitei păci celei în Hristos – iar cine nu şi‑a văzut, în lumina rugăciunii minţii, patimile sale, cine n‑a cunoscut lucrările duhurilor necurate şi n‑a gustat din pacea lui Hristos, care adună laolaltă mintea, sufletul şi trupul, acela nici nu are idee despre dreapta socotinţă duhovnicească, chiar dacă, amăgit de slava deşartă, i se pare că o are... 
      Vrei să simţi uşurare de patimile care te luptă? Vrei să afli umilinţă în chilia ta, umilinţă fără de care gândul, răpit de vântul sălbatic ca o corabie fără ancoră, goneşte pe valurile închipuirii şi este aruncat în adâncul trândăvirii? Vrei să vezi lumină din Lumină? Vrei să guşti dragoste care iese din Dragoste şi duce la Dragostea veşnică? Ia gândul tău şi aruncă‑l la picioarele fraţilor şi surorilor, fără să faci deosebire între răi şi buni; spune‑i gândului tău şi repetă‑i cât mai des, ca din gând să se nască şi simţământul: „Aceştia sunt nişte îngeri ai lui Dumnezeu, numai eu mă asemăn diavolului prin păcat şi întunecare”. 

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • În aceste vremuri, umanitatea trece printr-o schimbare profundă, poate una radicală, dar în acelaÈ™i timp neclară, deoarece nu înÈ›elege ceea ce i se întâmplă sau cum va arăta lumea în viitorul apropiat. Schimbarea priveÈ™te toate sectoarele culturale, lumea ideilor, credinÈ›a, normele, valorile. Această revoluÈ›ie este rezultatul unui conglomerat de puteri È™tiinÈ›ifice, tehnologice, economice, care se sustrage puterii po­litice È™i dezintegrează unitatea umanităÈ›ii. Morala este evident captivă în această bulversare globală. Omul se află tot mai mult într-o stare de conflict atât cu natura înconjurătoare, cât È™i cu semenul său. S-a ajuns la robotizarea individului, proces accelerat mai ales în perioada pandemică, care se consolidează, frontiera dintre om È™i maÈ™ină devenind insesizabilă: bun venit în noul spaÈ›iu Schengen! 
      Nu mai È™tim ce este viaÈ›a interioară, nici cea privată.  InteligenÈ›a artificială a confiscat noÈ›iunile de „conÈ™tiinÈ›ă” È™i „interioritate” È™i le‑a definit în termeni simpli comportamentali: le putem imita prin maÈ™ini. Fără a mai detalia toate aceste concepte care contribuie din plin la configurarea inte­riorităÈ›ii fiecăruia dintre noi È™i a formatării societăÈ›ii din care facem parte, în această carte încerc să arăt cum am ajuns, o parte dintre noi, să ne ignorăm propria interioritate È™i mai ales sub ce forme subtile ne-am îndepărtat de Dumnezeu. 
      În acest sens, aÈ™ezând icoanele alături de emoticoane, sau chiar invers, sper că voi putea convinge o parte dintre cititori că trebuie să facem faÈ›ă unei normalităÈ›i capabile de orice, în care imaginea este bună la toate, dar în care privirea ajunge să‑și piardă... vederea. 
      Pr. Emanoil BăbuÈ™

watch series