Sf. Ioan Damaschin: sistematizator al invatamanturii ortodoxe

Format: 13x20 cm
ISBN: 978-606-8106-08-3
Status: momentan indisponibil

Sf. Ioan Damaschin: sistematizator al invatamanturii ortodoxe

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Andreiana
Numar de pagini: 334

Sfantul Ioan damaschin este considerat ultimul mare Parinte al Bisericii Rasaritene. El a fost un creator de sistem teologic, dar unul diferit de cel al inaintasilor sai, Origen, Sfantul Grigorie de Nazianz, Dionisie Pseudo-Areopagitul si Sfantul Maxim Marturisitorul. In cadrul acestui sistem, el nu a fost un simplu compilator, ci a realizat o ampla sinteza a teologiei crestine de pana la el, concretizata, in principal, in lucrarea Expunere exacta a credintei ortodoxe sau Dogmatica.

Pret: 16.00 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Prodigioasa activitate È™tiinÈ›ifică a Pr. Prof. dr. Ene BraniÈ™te s-a desfăÈ™urat în toate cele trei domenii ale disciplinelor catedrei pe care o onora: Liturgică, Pastorală È™i Artă creÈ™tină, la care s-a adăugat È™i deosebita lucrare omiletică È™i catehetică. În volumul 4 al integralei am grupat mai întâi studiile sale de Teologie Pastorală, urmate de panegirice, predici la praznice È™i duminici, predici tematice, studii omiletice È™i diverse cuvântări. Această lucrarea teologică È™i È™tiinÈ›ifică am prefaÈ›at-o cu formula liturgică a îmbrăcării felonului: << PreoÈ›ii Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate...>>.
      Părintele Profesor, pentru a defini È™i explica pe deplin lucrarea liturgică È™i sacramentală a Bisericii, a legat-o È™i a întregit-o cu activitatea pastoral-misionară a acesteia. De aceea, studiile de Teologie Pastorală, care formează prima parte a prezentului volum, urmăresc trei probleme centrale:
      a) preotul ca persoană liturgică, cu o chemare sau vocaÈ›ie specială, instituită prin hirotonie È™i trimisă spre împlinirea misiunii sfinte, având o viaÈ›ă morală pilduitoare È™i plină de virtuÈ›i, ca păstor È™i om;
      b) preoÈ›ia ca instituÈ›ie divină, legată direct de slujirea arhierească a Mântuitorului Hristos, ca o profundă argumentare biblică È™i cu o misiune mântuitoare de împlinit, în Biserică È™i societate, prin rolul ei sacramental sau sfinÈ›itor;
      c) mijloacele È™i metodele pastorale necesare conducerii credincioÈ™ilor pe calea mântuirii.
      ImportanÈ›a slujurii preoÈ›eÈ™ti este întărită prin mulÈ›imea virtuÈ›ilor necesare unui preot È™i prin viaÈ›a sa lăuntrică sau duhovnicească, îmbunătăÈ›ită continuu prin rugăciune, reculegere, spovedanie, împărtăÈ™anie, precum È™i prin lecturi biblice È™i duhovniceÈ™ti.
      Aflându-ne la finalizarea celor patru volume care reunesc opera integrală, culeasă din diferite publicaÈ›ii, a mentorului È™i Părintelui nostru Ene BraniÈ™te, considerăm că ne-am împlinit doar o datorie de suflet, aducându-i astfel cuvenitul omagiu, în numele tuturor ucenicilor săi, dar È™i preÈ›uirea Bisericii noastre, pe care a expimat-o Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la comemorarea a 100 de ani de la naÈ™terea marelui teolog.
      Prin această restituire oferim posterităÈ›ii posibilitatea redescoperirii personalităÈ›ii acestui mare profesor de Teologie, care a ilustrat în perioada cea mai grea a secolului al XX-lea Liturgica, Pastorala È™i Arta creÈ™tină românească.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și MItropolitul Ardealului

watch series