Povestiri ortodoxe

Format: 11x20 cm
ISBN: 978-606-8272-03-0
Status: in stoc

Povestiri ortodoxe

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Cathisma
Numar de pagini: 224

De obicei, cînd se vorbeÈ™te de ortodoxismul rus, se face referire la Dostoievski. Cehov nu È™i-a făcut faimă de credincios. Omul care spunea că a fi binecrescut nu înseamnă să nu verÈ™i sosul pe fața de masă, ci să te faci că nu observi atunci cînd îl varsă cel de lîngă tine, a trăit într-o discreție absolută. „Omul bun se ruÈ™inează chiar È™i în fața unui cîine” era convingerea lui. Prea puțini cunoÈ™teau sentimentele religioase ale lui Cehov. TotuÈ™i marele scriitor era de părere că „omul trebuie să fie credincios sau să caute credința, altminteri viața lui este pustie”. 

Antologia de faţă este, fără îndoială, o baie de lumină şi un izvor care ţîşneşte curat din adîncurile celei mai autentice tradiţii evanghelice şi patristice. Povestirile adunate aici au fost scrise în diferite perioade ale vieții autorului, exprimînd preocuparea neîncetată pe care a avut-o Cehov pentru taina credinței. Cititorul, credincios sau nu, are ocazia să vadă viața cotidiană a credincioÈ™ilor ortodocÈ™i, cu frămîntările È™i sclipirile ei, oglindite de pana unuia dintre cei mai mari scriitori pe care i-a avut omenirea.

Ieromonah Savatie Baştovoi 

Pret: 25.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

    • Savatie (Ştefan) Baştovoi este autorul unui halucinant roman despre efectele manipulării comuniste asupra minţii copilului – "Iepurii nu mor" – apărut la editura Polirom, care l-a situat printre primii cinci cei mai vînduţi autori români într‑un top făcut de Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus (2007). În anul 2008 a fost premiat de Consiliul Europei pentru romanul "Nebunul" şi volumul de eseuri "Cînd pietrele vorbesc – Biserica faţă în faţă cu propria imagine". Este deţinătorul mai multor premii pentru poezie (fiind prezent în antologii din Franţa, SUA, Germania ş.a.) şi al Premiului pentru Eseu, acordat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova în 2007 pentru volumul "Ortodoxia pentru postmodernişti". 

      "Audienţă la un demon mut" este o carte perfectă pentru toţi cei pasionaţi de istoria ideilor, de polemicile purtate între marile religii, de uneltirile organizaţiilor oculte şi teoria conspiraţiei. Documente hotărîtoare, începînd de la scrisorile secrete ale lui Lenin cu privire la exterminarea preoţilor şi pînă la dezbaterile recente din cadrul întrunirilor Consiliului Mondial al Bisericilor, fac obiectul cercetărilor unui profesor de fizică de la Chişinău, fost agent KGB, care, în anul 1987, a participat la şedinţa secretă de la Kremlin unde au fost impuse noile strategii de infiltrare a agenţilor securităţii statului în rîndurile ierarhiei bisericeşti. Acţiunea se desfăşoară pe axa Moscova-Chişinău-Bucureşti-Bruxelles. 

    • O carte unică în spaţiul ortodox, în care tema predicii şi a predicatorului este tratată din perspectivă imagologică. Autorul analizează principalele hibe ale misiunii creştine, aşa cum sînt oglindite ele de către propaganda ateistă, începînd de la Iluminismul Francez şi pînă la afişul anticlerical din perioada stalinistă. Totodată, tradiţia predicii ortodoxe este prezentată în splendoarea ei prescolastică, oferindu-se o clasificare originală a tipurilor de predicatori, de la Proroci pînă la Nebunii în Hristos, şi a tipurilor de predică posibile în condiţiile manipulării şi a dezinformării universale. 

      Nonconformist, dar nu teribilist, nu abandonează scrisul, ci îl pune în relaţie cu practica ortodoxă, publicînd sub numele monahal Savatie mai multe volume de succes [...] Tînărul călugăr nu întoarce, aşadar, spatele lumii noastre, ci o asumă, iar mărturisirile sale publice - inclusiv cele literare - arată maturitate cultivată, echilibru şi o anume înţelepciune. (Paul Cernat, Bucureştiul Cultural) 

      Precocitatea şi fecunditatea, manifestate anterior pe plan literar, s-au manifestat în ultimii ani pe plan misionar şi mărturisitor. „Schimbat la faţă”, fratele Savatie a pornit, cu pana sau prin viu grai, „în căutarea aproapelui pierdut”. Te surprind la el inteligenţa, realismul şi cultura teologică agonisită în doar cîţiva ani. De la regretatul N. Steinhardt (părintele Nicolae de la Rohia), predica ortodoxă n-a mai nimerit atît de bine calea de mijloc între tradiţie şi actualitate, între literă şi duh. (Răzvan Codrescu) 

    • „Eutanasia va fi un instrument esenÈ›ial al societăÈ›ii noastre viitoare”, scria socialistul Jacques Attali (director al Băncii Centrale Europene È™i consilier privat al lui ­Mitterand, în volumul colectiv Viitorul vieÈ›ii, Ed. Seghers, Paris, 1991). „[…]din clipa în care a fost depăÈ™ită vîrsta de 60-65 de ani, omul trăieÈ™te mult prea îndelungat fără a produce È™i costă foarte scump societatea […]. Într-adevăr, din punctul de vedere al societăÈ›ii, este mult mai preferabil ca maÈ™ina umană să se oprească brutal decît să se deterioreze progresiv. […] Logica socialistă este libertatea È™i libertatea fundamentală este sinuciderea. În consecinÈ›ă, dreptul la sinucidere, directă sau indirectă, este o valoare absolută în acest tip de societate”, conchide cinicul politician-profet.

      Cum ar arăta lumea dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate? Diavolul este politic corect constituie o proiecÈ›ie în viitor a unor legi, proiecte de legi sau afirmaÈ›ii ale unor politicieni È™i formatori de opinie despre ceea ce ar dori ei să fie lumea. Falsele „valori” ale lumii moderne, precum avortul, distrugerea familiei nucleare, promovarea homosexualităÈ›ii, reducerea populaÈ›iei – toate pe fondul unui ateism agresiv – îÈ™i arată adevărata lor faÈ›ă într-un roman plin de cruzime È™i candoare, care se citeÈ™te mai uÈ™or decît ai privi un film.

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Ieromonahul Savatie BaÈ™tovoi este un nume singular în literatura contemporană, fiind unul din cazurile rare cînd un scriitor excelează în toate genurile literare, fiind premiat de Uniunea Scriitorilor la toate secÈ›iunile: poezie, proză È™i eseu. Această trăsătură îi face pe jurnaliÈ™tii de la Le Figaro să scrie despre BaÈ™tovoi ca despre „un geniu polivalent care scrie o operă deopotrivă poetică, romanescă È™i dramatică”, iar Le Monde remarcă „o scriitură luminoasă È™i impecabil construită”. 
       
      Festivalul de poezie de la Berlin l-a inclus, în 2007, cu poezia Rusoaica, în antologia poeziei de dragoste mondiale, alături de Omar Khayyam, Shakespeare, Esenin È™i alte nume sonore ale literaturii universale. 
       
      Este autorul a peste 20 de cărÈ›i, vîndute într-un tiraj cumulat de peste 200.000 exemplare. ApariÈ›ia în FranÈ›a a romanului Iepurii nu mor, scris la 21 de ani, adună cel mai bun dosar de presă dintre toate cărÈ›ile româneÈ™ti traduse în FranÈ›a în ultimii ani. Chiar în aceste zile, romanul apare în Italia. 
      Cartea despre femei este o bijuterie dăruită la maturitate, care se înscrie în darurile pe care copilul de cîndva le făcea mamei. 
      EducaÈ›ia artistică primită în familie È™i, mai tîrziu, la È™colile de artă, străbate de această dată în forma cea mai directă, cartea fiind ilustrată cu acuarele ale autorului. 
       
      „Cînd eÈ™ti copil nu È™tii să scrii, cînd eÈ™ti mare nu È™tii să vezi”. 
      Savatie Baștovoi

    • "…romanul răspîndeÈ™te o lumină puternică: strălucirea unei scriituri formidabil întocmite È™i pline de fineÈ›e. (…) Maniera sa de a restitui propaganda stalinistă, repetată cu insistenÈ›ă atît în È™colile moldoveneÈ™ti, cît È™i în cele româneÈ™ti, nu este deloc dogmatică: ea reliefează mai degrabă poezia absurdului." Le Monde / CATHERINE SIMON


      "Nu este jurnalul unui bătrîn nebun, ci o carte de actualitate a unui copil considerat naiv, asemenea unui primitiv prost educat sau unui iepuraÈ™ uimit. (…) Acest roman colorat, care suprapune visul È™i realitatea, este o critică în acte, veselă È™i radicală, a dogmelor comunismului, care aruncă în aer limbajul de lemn al sloganelor prin splendoarea stilului." Le Canard Enchainé / DAVID FONTAINE


      "O bijuterie literară ne-a venit din Moldova, primul roman al unui soi de geniu polivalent. (…) Această operă multiformă – poetică, romanescă, dramatică – mărturiseÈ™te o copilărie sovietică într-un univers vast, dar înfundat: cuvintele par să nu aibă nici un sens, nimic nu leagă oamenii între ei decît neîncrederea." Le Figaro / ASTRID DE LARMINAT


      "OZN literar, pepită romanescă, această operă cu tentă autobiografică ne povesteÈ™te despre viaÈ›a unui băieÈ›aÈ™ de 9 ani, în Moldova sovietică, în anii ce au precedat prăbuÈ™irea Uniunii Sovietice. O povestire despre inocenÈ›ă, confuzie, credinÈ›a în Lenin, presărată cu un panteism vesel, cu bucăÈ›i de poezie pură."
      Le Vie / MARIE CHAUDEY


      "BaÈ™tovoi îÈ™i deplînge amintirile È™i dezvoltă atitudinea lui critică: el descrie comunismul statului văzut prin ochii unui copil. Propaganda nu mai rezistă. Ea este adevărata boală infantilă a socialismului. (…) CiudăÈ›enia È™ocantă a paginilor lui BaÈ™tovoi È›ine de tabloul acestor vieÈ›i consumate cu îngurgitarea de slogane. Oamenii mari sînt puerili, iar copiii, fiinÈ›e ce ar fi avut È™ansa să devină poeÈ›i dacă nu ar fi fost victimele È™colii. Odată ajunÈ™i pe mîna profesorilor, È™colarii sînt sortiÈ›i acestui destin de a deveni demni de Lenin È™i de cravata roÈ™ie. Propaganda este astfel cu atît mai urîtă, cu cît ea infectează suflete pure. Nu este permis să fie abuzaÈ›i copiii. AdulÈ›ii sînt deja incorigibili. Poate tocmai de aceea BaÈ™tovoi a preferat societăÈ›ii lor chemarea Cerului." Le Point / SYLVAIN TESSON (laureat al premiului Goncourt pentru literatură)

watch series