Maria Sa Neagoe Basarab. Insemnarile monahiei Platonida, Doamna Despina a Tarii Romanesti

Format: 14x21 cm
ISBN: 978-606-8439-00-6
Status: momentan indisponibil

Maria Sa Neagoe Basarab. Insemnarile monahiei Platonida, Doamna Despina a Tarii Romanesti

4 recenzii (nota 5.0)

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Bonifaciu
Numar de pagini: 320

Măria Sa Neagoe Basarab... nu este in totalitate, asa cum poate o sugerează titlul, o lucrare de istorie, nici o fictiune literală È™i cu atât mai putin o scriere aghiografică. Nefiind exclusiv vreuna din acestea, cuprinde totuÈ™i câte ceva din fiecare.

Lucrarea de istorie poate fi socotită în măsura în care urmăreÈ™te firul cronologic al domniei lui Neagoe Basarab, aÈ™a cum l-am găsit înfăÈ›iÈ™at - cu controversele de rigoare - în cele două vechi izvoare, LetopiseÈ›ul Cantacuzino È™i ViaÈ›a Sfântului Nifon scrisă de Gavriil Protul, precum È™i în alte documente È™i studii de specialitate, toate indicate în bibliografia orientativă de la sfârÈ™itul cărÈ›ii. Scriere aghiografică nu cutezăm a o numi, căci cele sfinte se cuvin a fi scrise de cei sfinÈ›i. Gândul nostru a fost doar acela de a înfăÈ›iÈ™a - într-o societate a modelelor de tot felul - chipul unui domn român care a trăit în mod isihast.

Aici, sursa principala de inspiraÈ›ie ne-a fost cartea ÎnvăÈ›ăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, o scriere în felul ei autobiografică, fiindcă toate sfaturile date prinÈ›ului moÈ™tenitor au în ele greutatea cuvântului cercat cu fapta. ÎnvăÈ›ăturile ne arată că viaÈ›a voievodului muntean a cuprins cele trei dimensiuni nedespărÈ›ite ale spiritualităÈ›ii ortodoxe, aÈ™a cum ni le înfăÈ›iÈ™ează teologia răsăriteană: dogmatica, eclesiastica si ascetica. Domnul Neagoe a cunoscut dogmele credintei pravoslavnice si le-a pazit cu sfintenie. De asemenea, a avut nemarginita evlavie si dragoste pentru Biserica, pentru randuielile si slujitorii ei adevarati, episcopi, preoti sau monahi. Si nu in ultimul rand a dus o viata de asceza, unind nevointele trupesti cu trezvia mintii.

Invataturile cuprind pagini minunate de Filocalie privind stiinta duhovniceasca a curatirii omului de patimi si a unirii sale cu Dumnezeu.

Pret: 43.00 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul
Mesaje: (4) - Pagina 1 din 1
:
5.0
2016-02-02 18:01:39
O fascinanta carte de invatatura! Parintii care vor citi-o,vor avea la indemana pentru copiii lor fermacatoare exemple de viata,bunicii vor avea exemple de atitudine fata de nepoti,copiilor si tinerilor li se va lipi de suflet si le va fi un reper de conduita. Iar daca cei ce ne conduc astazi destinele ar avea macar o mica,mica parte din credinta,intelepciunea,caracterul,atitudinea si cultura marelui domnitor cred,ca si poporul ar fi pe masura. O carte, care n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa de roman. ileana neaga

:
5.0
2014-06-02 10:19:15
O carte extraordinara un exemplu de viata si jertfa .Merita citita.

:
5.0
2013-12-17 10:09:57
Doamne ajuta ! Doresc sa comand prin posta ramburs, 50 buc din cartea Maria sa, Neagoe Basarab. Va pot contacta la un nr. de telefon? Astept raspuns pentru a va trimite adresa la care sa ajunga coletul. Va multumesc, Ioan Lucanu

:
5.0
2013-11-19 12:13:14
Aceasta este o carte deosebita!!! Pe mine m-a invatat purtarea cuviincioasa in familie. Adica nu cred ca am invatat-o inca, dar am vazut cum ar trebui sa arate o familie crestina! Si apoi este atat o carte istorica, cat si beletristica, si duhovniceasca si de cateheza. Cu un limbaj dulce si aparte, potrivit cu vremurile pe care le descrie. Este incredibila si de o valoare inestimabila. Te face sa iti cunosti mai bine, neamul, radacinile, credinta, este autentica. Este... minunata!!! Te apropie de neam, de popor, de pamant, de adevaratele valori, de o viata mai curata, mai buna, de mai multa intelepciune... O carte a neamului! Orice crestin trebuie sa o aibe in casa sa! O recomand cu deosebita caldura!!!

--Pagina 1 din 1--

Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

    • Întru eternizarea fericitului eveniment al unirii naţionale a tuturor românilor, să se ridice în capitala ţării, drept monument, o măreaţă biserică a mântuirii. Trăim zile glorioase, încât ne putem considera cea mai fericită dintre generaţii. Biserica Mântuirii Neamului trebuie să se ridice cu ajutorul îmbelşugat al ţării întregi şi cu ajutorul darnic al fiecărui cetăţean şi fiu al Bisericii noastre româneşti. Deci şi sfânta biserică, care dorim a se înălţa întru amintirea acestui strălucit eveniment, se cuvine să fie un monument vrednic de ţelul măreţ ce l-am atins, ca un simbol al unităţii de neam şi de credinţă”

      Din Cuvântarea Mitropolitului Primat Miron Cristea în cadrul şedinţei festive a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Mitropoliei Ungrovlahiei (10/23 mai 1920)

      Ajuns atât de sus, el [Patriarhul Miron Cristea] s-a arătat vrednic de începuturile sale prin aceea că trufia nu i s-a apropiat de suflet”.

      Nicolae Iorga

      „Ardelean, născut la Toplița, în 18 iulie 1868, primind la Botez numele de Ilie, având o cultură teologică, filologică şi filosofică solidă, dobândită
      în țară şi străinătate, primul Patriarh al României, Miron Cristea, s-a impus în istoria Țării şi a Bisericii noastre prin trei calități remarcabile:
      mare luptător pentru libertatea şi demnitatea românilor transilvăneni şi pentru unitatea poporului român, bun organizator al vieții bisericeşti şi promotor al
      demnității Bisericii Ortodoxe Române pe plan internațional”.
      † Daniel,
      Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

watch series