Sfintele femei ale Orientului Sirian

Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-7740-78-6
Status: in stoc

Sfintele femei ale Orientului Sirian

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Sophia
Numar de pagini: 312

Texte prezentate și traduse din limba siriacă de Sebastian P. Brock și Susan Ashbrook Harvey

Volumul de față conține 15 texte despre Viețile Sfintelor Femei ale Orientului Sirian aparținând secolelor al IV-lea-al VII-lea d.Hr. Această lucrare s-a născut din două preocupări: mai întâi, din interesul de a face ca moștenirea bisericilor siriene să devină accesibilă publicului larg, iar, în al doilea rând, din dorința ca izvoarele scrise despre viețile acestor femei să devină disponibile.
Femeile ale căror vieți au fost incluse în acest volum sunt în general puțin știute astăzi, chiar și de către specia­liști, deși unele dintre ele au fost personaje importante în timpul lor sau figuri ce s-au bucurat de o mare popularitate în cultul medieval al sfinților. Unele dintre aceste povestiri au un caracter legendar, altele, unul istoric; ambele situații exprimă varietatea și frecvența contribuțiilor femeii la viața religioasă a comunităților creștine. 

Sebastian P. Brock a studiat limbi clasice (greacă și latină) și orientale (ebraică și aramaică) la Universitatea Cambridge înainte de a-și susține teza de doctorat la Universitatea Oxford cu o temă despre textul Septuagintei. A con­ferențiat la Universitățile Birmingham, Cambridge, între 1974 și 2003 fiind conferențiar la catedra de Studii Siriace a Universității Oxford. A publicat foarte multe lucrări de specialitate și a editat un mare număr de traduceri.

Susan Ashbrook Harvey este specialistă în Antichitatea târzie și creștinismul bizantin. A publicat numeroase articole și recenzii legate de ascetism, aghiografie, imnogra­fie, omiletică în creștinismul primar. A predat la Univer­sitățile Brown, Nord Carolina, Greensboro și Rochester.

Pret: 38.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

    • Dacă în vremurile noastre – vremuri de sărăcie, de foamete şi de întunecare duhovnicească – mai sunt monahi ce au cât de cât dreaptă socotinţă duhovnicească adevărată, ei sunt aceia, foarte puţini la număr, care, fiind luminaţi cu rugăciunea minţii, şi‑au cunoscut amănunţit patimile, au cunoscut amănunţit lucrările duhurilor viclene şi, în fine, lucrarea Dumnezeiescului Duh, care începe prin revărsarea în sufletul omenesc a sfinţitei păci celei în Hristos – iar cine nu şi‑a văzut, în lumina rugăciunii minţii, patimile sale, cine n‑a cunoscut lucrările duhurilor necurate şi n‑a gustat din pacea lui Hristos, care adună laolaltă mintea, sufletul şi trupul, acela nici nu are idee despre dreapta socotinţă duhovnicească, chiar dacă, amăgit de slava deşartă, i se pare că o are... 
      Vrei să simţi uşurare de patimile care te luptă? Vrei să afli umilinţă în chilia ta, umilinţă fără de care gândul, răpit de vântul sălbatic ca o corabie fără ancoră, goneşte pe valurile închipuirii şi este aruncat în adâncul trândăvirii? Vrei să vezi lumină din Lumină? Vrei să guşti dragoste care iese din Dragoste şi duce la Dragostea veşnică? Ia gândul tău şi aruncă‑l la picioarele fraţilor şi surorilor, fără să faci deosebire între răi şi buni; spune‑i gândului tău şi repetă‑i cât mai des, ca din gând să se nască şi simţământul: „Aceştia sunt nişte îngeri ai lui Dumnezeu, numai eu mă asemăn diavolului prin păcat şi întunecare”. 

Carti scrise de acelasi autor

    • Sfantul Efrem s-a nascut in orasul Trikala in anul 1384.  Din anul 1393 aceasta localitate a cazut in mana turcilor lui Baiazid I, care stapanea atunci intreaga regiune a Tessaliei.  Din 1395 in Tesalonic a inceput rapirea copiilor de catre turci.  Se furau copii si adolescenti, cu varste intre paisprezece si douazeci de ani, dar si mai mici.

      La varsta de numai paisprezece ani, Sfantul Efrem, pe numele sau de botez Constantinos Morfis, a fost nevoit sa paraseasca casa parinteasca, pe mama sa vaduva si pe cei sapte frati.  Aceasta a facut-o pentru a nu fi inregimentat cu forta in armata turceasca ca ienicer.  A imbratisat cu mult zel viata monahala in Manastirea Buneivestiri din "Muntele celor neprihaniti"din Atica.  In anul 1416 turcii au pradat peninsula Atica si l-au silit pe guvernatorul Atenei, Antonie Atzaghioli, sa se declare vasal al sultanului.  In anul 1424 otomanii au intrat cu forta in Manastirea Buneivestiri si au trecut prin taisul sabiei pe parintii de acolo.  Sfantul lipsea, fiind atunci in pestera, sus in munte.  Intorcandu-se la manastire a gasit trupurile neinsufletite ale monahilor dupa care a plans indelung. In anul urmator, la 14 Septembrie, turcii s-au intors si, gasindu-l pe sfant, l-au supus caznelor cu o barbarie rar intalnita, timp de opt luni si jumatate, cum numai Sfintii Mari Mucenici Gheorghe, Dimitrie, Ecaterina, Varvara si altii au mai fost torturati.  La sfarsit l-au spanzurat cu capul in jos intr-un copac, in curtea manastirii.  Au legat lemne aprinse de trunchiul copacului si l-au pironit pe sfant cu cuie groase.  In mijlocul flacarilor sfantul se ruga staruitor.  A primit cununa muceniciei la 5 Mai 1426, trecand la Domnul in zorii acelei zile, la ora 9 dimineata.

watch series