Antimisul. Origine, istorie si sfintire

Format: 17.5*24.5 cm
ISBN: 978-606-29-0500-2
Status: in stoc

Antimisul. Origine, istorie si sfintire

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Basilica
Numar de pagini: 382

Antimisul. Origine, istorie și sfințireVolumul, intitulat Antimisul. Origine, istorie și sfințire, a fost elaborat pe parcursul unui an și jumătate, perioadă dedicată strângerii, parcurgerii și prelucrării bibliografiei existente cu privire la tema de cercetare, precum și colectării și analizării exemplarelor vechi de antimis păstrate până astăzi. În acest scop, am întreprins mai multe călătorii de studiu: la Viena, München, Tesalonic, Muntele Athos, Atena, dar și în numeroase locuri (biserici, mănăstiri, muzee) din țara noastră.Lucrarea este structurată în cinci capitole, precedate de o introducere, în care am scos în evidență importanța studierii antimisuluistadiul cercetărilor și sursele lucrării, și succedate de concluziianexe și bibliografie.În primul capitol, am subliniat legătura dintre Sfânta Masă, iliton, aer, epitaf și antimis. […]În capitolul al doilea al lucrării și cel mai extins, am surprins pe larg aceste aspecte, precum și alte lucruri legate de etimologia, includerea moaștelor, materia, forma, dimensiunile, iconografia și inscripțiile antimiselor, iar în capitolul al treilea am avut în vedere evoluția ritualurilor de sfințire a antimiselor din evhologhioanele bizantine vechi, precum și din edițiile evhologhioanelor/arhieraticoanelor grecești moderne și nu numai. Cuprinsul lor și traducerea în limba română au fost atașate la finalul lucrării, în secțiunea Anexe.Cel de-al patrulea capitol al lucrării cuprinde informații despre modalitățile scoaterii din uz a antimiselor deteriorate, iar cel de-al cincilea capitol al lucrării analizează cele mai vechi antimise de pe teritoriul Țărilor Române păstrate până astăzi. […]Nădăjduiesc că lucrarea va fi de folos slujitorilor sfintelor altare, teologilor și iubitorilor de liturgică.Preot dr. Vlăduț-Iulian Roșu

Pret: 63.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • În 2013, Biserica Ortodoxă Română omagiază două dintre cele mai importante personalități ale Creștinismului, împărat roman și mamă care au fost numiți „întocmai cu Apostolii”: Sfinții Constantin cel Mare și Elena. 
       
      La Editura „Basilica” a Patriarhiei Române a fost publicată, ca prim eveniment cultural dedicat acestui an omagial, traducerea revizuită și adăugită a cunoscutei opere a lui Eusebiu de Cezareea, „Viața Împăratului Constantin”, pe scurt „Viața lui Constantin”, alături de care au fost tipărite și: „Discursul (Împăratului Constantin) adresat adunării sfinților”, „Discursul rostit de Eusebiu la aniversarea a 30 de ani de domnie a împăratului Constantin” și „Discursul rostit de Eusebiu cu prilejul sfinții Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim”, după cum informează TRINITAS TV. 
       
      În prologul volumului se arată că „reeditarea acestei cărţi, apărută pentru prima oară în 1991 ca al XIV-lea volum în colecţia Părinţi şi Scriitori Bisericeşti, trebuie pusă în legătură cu două mari evenimente istorico-religioase: primul eveniment s-a petrecut cu 1700 de ani în urmă, la 28 octombrie 312, când pe cerul Romei s-a arătat Împăratului Constantin cel Mare şi armatei sale semnul Sfintei Cruci, făcut din lumină şi însoţit de cuvintele: Prin aceasta vei învinge. Cel de-al doilea a avut loc în februarie 313 la Mediolanum, când a fost alcătuit şi promulgat Edictul de libertate pentru creştinii din tot Imperiul Roman”. 
       
      Acad. Emilian Popescu mai subliniază în prolog că „lucrarea contribuie la mai buna cunoaştere a evenimentelor determinante din istoria creştinismului, fiind totodată un prilej de a veni în contact cu viaţa şi faptele unuia dintre cei mai mari oameni care au îndreptat cursul istoriei pe calea cea bună”.

    • Întru eternizarea fericitului eveniment al unirii naţionale a tuturor românilor, să se ridice în capitala ţării, drept monument, o măreaţă biserică a mântuirii. Trăim zile glorioase, încât ne putem considera cea mai fericită dintre generaţii. Biserica Mântuirii Neamului trebuie să se ridice cu ajutorul îmbelşugat al ţării întregi şi cu ajutorul darnic al fiecărui cetăţean şi fiu al Bisericii noastre româneşti. Deci şi sfânta biserică, care dorim a se înălţa întru amintirea acestui strălucit eveniment, se cuvine să fie un monument vrednic de ţelul măreţ ce l-am atins, ca un simbol al unităţii de neam şi de credinţă”

      Din Cuvântarea Mitropolitului Primat Miron Cristea în cadrul şedinţei festive a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Mitropoliei Ungrovlahiei (10/23 mai 1920)

      Ajuns atât de sus, el [Patriarhul Miron Cristea] s-a arătat vrednic de începuturile sale prin aceea că trufia nu i s-a apropiat de suflet”.

      Nicolae Iorga

      „Ardelean, născut la Toplița, în 18 iulie 1868, primind la Botez numele de Ilie, având o cultură teologică, filologică şi filosofică solidă, dobândită
      în țară şi străinătate, primul Patriarh al României, Miron Cristea, s-a impus în istoria Țării şi a Bisericii noastre prin trei calități remarcabile:
      mare luptător pentru libertatea şi demnitatea românilor transilvăneni şi pentru unitatea poporului român, bun organizator al vieții bisericeşti şi promotor al
      demnității Bisericii Ortodoxe Române pe plan internațional”.
      † Daniel,
      Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

watch series