Amintiri din viata mea. Manuscris inedit

Format: 15x22.5 cm
ISBN: 978-606-94190-1-4
Status: in stoc

Amintiri din viata mea. Manuscris inedit

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Floare Alba de Colt
Numar de pagini: 512

Nepublicate până în prezent, academicianul Nichifor Crainic a scris aceste amintiri după eliberarea din temniÈ›ă, la vârsta de 77 de ani, când îi era interzis să publice pentru românii din È›ară. Iată că manuscrisul acestora a scăpat de numeroasele percheziÈ›ii ale SecurităÈ›ii È™i vede lumina tiparului după 45 de ani de la trecerea în viaÈ›a de dincolo de mormânt a autorului.
Eruditul Nichifor Crainic mai scrisese o altă variantă a memoriilor sale (Zile albe, zile negre, 1991; 2015), în perioada pribegiei sale prin Transilvania (1944-1947), după ce armatele sovietice invadaseră România. Dar în ediÈ›ia respectivă omisese foarte multe amintiri, după cum va remarca cititorul acestei cărÈ›i.
În cei 15 ani de carceră grea a avut timpul necesar să mediteze la existenÈ›a sa, la istoria României È™i la oamenii pe care-i întâlnise de-a lungul vieÈ›ii. Materialul memorialistic a fost împărÈ›i de autor în 87 de capitole tematice.


„Am avut un organism sănătos È™i tare. Niciunul din foÈ™tii mei prieteni nu rezista la efort ca mine, dar nici nu mânca atât de puÈ›in ca mine. Cât am trăit în casa părintească am dus-o într-o adevărată disciplină ascetică impusă de sărăcie È™i m-am deprins cu munca din cruditatea copilăriei. Sobrietatea È™i energia È›ărănească nu m-au părăsit până la vârsta de 77 de ani, când scriu aceste pagini.”
Nichifor CRAINIC

„[Nichifor Crainic], acest european a fost slujit È™i de o memorie prodigioasă, care l-a vârsta pe care o are i-a dictat două volume de memorii È™i încă ce memorii!”
(poetul Nicolae Crevedia, 23 dec. 1969)
CUPRINS

Academicianul Nichifor Crainic È™i manuscrisul său inedit (prefaÈ›ă de Florin DuÈ›u)
Satul copilăriei
Neamurile mele
Tata
Dascălul fără È™coală
Popa Barbu
Pe-alături de È™coală
Școală adevărată
Haretismul
An de cumpănă grea
În drum spre noroc
Funia trece prin ac
Salt în confuzie
Reculegere și studiu
Ca să mă întreÈ›in
În om zac porniri obscure
Lumina Farului
Între naÈ›ional È™i social
Vis de adolescent
Victima poeziei
Povestea unui nume
Cum scapi de tuberculoză
Trudă pentru a fi student
Figuri universitare
MiÈ™carea literară a vremii
Primul prieten literar
Maeștrii de la Litere
Nicolae Iorga
Prima neizbândă
A izbucnit războiul
La VlahuÈ›ă în pribegie
În spital
Zgripțoroaica
ViaÈ›ă intelectuală între tunuri
Întors acasă
„Dacia” È™i „Luceafărul”
O idee salvatoare
Al. Macedonski
Dezaxare
La Viena
Mizerie după măreÈ›ie
Contacte È™i orientări
Cu Lucian Blaga la Viena
În paradisul artei
Despre creatori și popor
Descoperirea misticii
Regăsire
Prințul aventurier
Originea ziarului Cuvântul
DirecÈ›ia revistei Gândirea
Experiențe politice
Profesor universitar
O ruptură binecuvântată
Constantin Stere
Simpozioane
Achitarea unei datorii
Nicolae Titulescu
Sforarii de la P.E.N.-Club
Lupta de la Calendarul
Principii de luptă
NaÈ›ionalismul meu faÈ›ă de antisemitism
În faÈ›a revizionismului
Mussolini faÈ›ă de România
Cum se inspira presa „naÈ›ională”
Tiranie, spoliere și lașitate
„SancÈ›ionarea” lui I.G. Duca
Un proces scandalos È™i o achitare cinică
Profesorat sub teroare
Pelerinaj pios sfârÈ™it în banchet
De dragul lui Octavian Goga
Reacționar și rasist?
Cum am ajuns în Guvernul Gigurtu
Dictatul de la Viena
Detronarea
O întronare ca o înmormântare
Propagandă peste hotare
Complice cu ucigașii
Pentru cauza È›ării mele
Voiam prietenie cu Bulgaria
Pod spiritual peste Dunăre
Printre flăcări în CroaÈ›ia
Un prieten: Ernst Gamillscheg
Călătorie în neant?
RevoluÈ›ie morală în baltă
Ardea Berlinul
ConferinÈ›ă la Weimar
Am cunoscut agonia rasismului
SfârÈ™it de epocă

Pret: 85.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare


    • De ce, oare, această iniÈ›iativă care comportă multă muncă, dificultăÈ›i, timp È™i investiÈ›ie materială? Răspunsul este simplu. Poporul cel dreptcredincios are nevoie de „chipuri de pocăinÈ›ă” cum rosteÈ™te o rugăciune din canonul de pregătire pentru primirea Sfintei ÎmpărtăÈ™anii. Poporul lui Hristos din România este însetat de „apa cea vie”, este înfometat după „pâinea cea spre fiinÈ›ă”.
      „Chipuri de pocăinÈ›ă” găsim în viaÈ›a sfinÈ›ilor din primele veacuri creÈ™tine, în viaÈ›a sfinÈ›ilor cu care Dumnezeu a binecuvântat neamul românesc.
      „Chipuri de pocăinÈ›ă” găsim, de asemenea, în viaÈ›a bineplăcuÈ›ilor lui Dumnezeu care au odrăslit în sânul altor popoare. CuvioÈ™ii StareÈ›i de la Optina se numără printre aceste „chipuri de pocăinÈ›ă”, printre „geniile sfinÈ›eniei” spre care se îndreaptă omul contemporan în căutare de odihnă sufletească.
      IntenÈ›ia publicării unei colecÈ›ii dedicate vieÈ›ii mănăstireÈ™ti de la Optina are È™i un alt scop È™i anume: tot ceea ce s-a petrecut ca viaÈ›ă monahală autentică timp de peste 100 de ani la Optina se datorează influenÈ›ei exercitate asupra Lavrei de Sfântul Paisie Velicicovski de la Mănăstirea NeamÈ›. În viaÈ›a celor 14 stareÈ›i ai Optinei, canonizaÈ›i de Biserica Ortodoxă Rusă în 1996, se descoperă amprenta geniului paisian.
      După moartea Sf. Paisie, ucenicii săi au mers în Rusia È™i prin intermediul lor s-a născut fenomenul numit „Optina”. Timp de peste 100 de ani după moartea Sfântului Paisie Velicicovski, monahismul din Èšările Române, din Rusia È™i din alte părÈ›i ale Bisericii Ortodoxe a fost influenÈ›at de lucrarea duhovnicească a Mănăstirii NeamÈ› de la sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea.
      Vremurile au fost grele pentru Rusia în tot veacul XX, iar pentru România nu tocmai uÈ™oare. InfluenÈ›a vieÈ›ii duhovniceÈ™ti rezultată din lucrarea Sfântului Paisie s-a diminuat considerabil.
      Redescoperirea Filocaliei prin traducerile Părintelui Dumitru Stăniloae, revigorarea monahismului atonit, traducerile din SfinÈ›ii PărinÈ›i, redobândirea libertăÈ›ii în spaÈ›iul Europei răsăritene după 1990 au oferit cadrul necesar redescoperirii cu mai multă vigoare a influenÈ›ei Sfântului Paisie asupra vieÈ›ii creÈ™tine ortodoxe.
      Publicarea colecÈ›iilor dedicate stareÈ›ilor mănăstirii Optina se doreÈ™te a fi, aÈ™adar, È™i un omagiu adus Sfântului Paisie de la NeamÈ›.
      Prin intermediul acestei colecÈ›ii creÈ™tinul de azi intră în legătură cu un izvor de viaÈ›ă care-l adapă autentic în setea lui după sens, lumină, în setea lui după Dumnezeu. ViaÈ›a È™i învăÈ›ăturile stareÈ›ilor de la Optina arată, dincolo de locul È™i timpul în care ei au trăit, că existenÈ›a omului fără Hristos È™i fără Evanghelie, fără Biserică, este un non-sens, o confuzie, o disperare fără leac. Spre stareÈ›ii de la Optina, în veacul al XIX-lea È™i începutul veacului XX, se îndreptau pentru cuvânt duhovnicesc mulÈ›imi de călugări, È›ărani È™i moÈ™ieri, prinÈ›i È™i intelectuali. De ce? Pentru că trăiau dramatic golul din ei È™i simÈ›eau că la umbra sfinÈ›ilor de la Optina găseau izvorul umplerii vieÈ›ii lor cu duh È™i adevăr.
      Astăzi, omenirea trăieÈ™te È™i mai dramatic decât în veacurile XIX È™i XX, tragedia singurătăÈ›i, a disperării, a lipsei de libertate lăuntrică. Unde să alerge omul de azi pentru a-È™i regăsi echilibru vieÈ›ii interioare È™i, prin aceasta, să redescopere sensul existenÈ›ei sale?
      Răspunsul nu este È™i nu poate fi altul decât: HRISTOS. „VeniÈ›i la mine toÈ›i cei osteniÈ›i È™i împovăraÈ›i È™i Eu vă voi odihni pe voi.” (Matei 11, 28) Numai trăirea întru Hristos umple existenÈ›a omului.
      Spre Hristos ne conduce Liturghia, ne conduce Filocalia, ne conduce bucuria lăuntrică a rugăciunii minÈ›ii È™i a inimii, ne conduce lupta cu mândria, ne conduce iubirea de vrăjmaÈ™i. Toate aceste căi ne conduc spre Hristos È™i călăuză avem pe cei ce au parcurs acelaÈ™i drum: pustnicii din Egipt sau cei din CarpaÈ›i, cuvioÈ™ii din Athos sau cei de la Optina.
      Rog pe Dumnezeu să binecuvinteze strădania traducătorului, Părintele Profesor Teoctist Caia È™i a ostenitorilor din cadrul Editurii È™i Tipografiei Mitropoliei Moldovei È™i Bucovinei care fac posibilă publicarea colecÈ›iei „CuvioÈ™i stareÈ›i de la Optina”.
      Dumnezeu să te binecuvinteze È™i pe tine, cititorule al acestei cărÈ›i, conducându-te prin pocăinÈ›ă, rugăciune È™i iubire, la viaÈ›a în Hristos, singura care-È›i va oferi bucurii adevărate, libertate reală È™i lumină în viaÈ›ă. († TEOFAN, Mitropolitul Moldovei È™i Bucovinei)

    • ercetările contemporane au evidenÈ›iat impactul pe care îl are consumul excesiv de zahăr asupra organismului nostru. Dincolo de bucuria momentană pe care o aduce o prăjitură sau un desert cu zahăr, consecinÈ›ele pe termen lung pot fi serioase. Din fericire, opÈ›iunile precum deserturile fără zahăr devin o alegere tot mai populară È™i benefică pentru sănătatea noastră.
      Consumul excesiv de zahăr este asociat cu diverse probleme de sănătate, precum creÈ™terea riscului de obezitate, diabet de tip 2 È™i afecÈ›iuni cardiace. Cercetările au arătat că zahărul adăugat în exces poate duce la inflamaÈ›ii cronice în organism, afectând în mod negativ funcÈ›iile sistemului imunitar È™i ale organelor interne.

      Optarea pentru deserturi fără zahăr reprezintă o modalitate de a ne satisface pofta de dulce fără a compromite sănătatea. Aceste deserturi sunt adesea realizate cu îndulcitori naturali, precum mierea, ştevia sau fructele, oferindu-ne gustul dulce fără a recurge la efectele negative ale zahărului rafinat.

      Pe lângă beneficiile evidente pentru sănătate, deserturile fără zahăr se încadrează perfect într-un stil de viaÈ›ă echilibrat È™i într-o dietă sănătoasă. Ele pot fi o sursă valoroasă de nutrienÈ›i esenÈ›iali È™i pot contribui la menÈ›inerea unui nivel constant de
      energie, evitând creÈ™terile bruÈ™te È™i scăderile de zahăr din sânge.
      Astfel, alegerea deserturilor fără zahăr nu este doar o opÈ›iune delicioasă, ci È™i o decizie înÈ›eleaptă pentru sănătatea noastră pe termen lung.

      În bucătărie, explorarea È™i adoptarea unor reÈ›ete creative fără zahăr devin o oportunitate de a experimenta cu ingrediente sănătoase È™i de a încorpora gusturi noi È™i inovative în dieta noastră. Astfel, putem transforma modul în care privim È™i selectăm deserturile, contribuind la un stil de viaÈ›ă mai echilibrat È™i plin de vitalitate.

watch series