Format: 17x24 cm
ISBN: 978-606-550-474-5
Status: in stoc
Imparatia virtutilor. Smerenia - Portarul virtutilor
Colectia: Carti pentru copii
Autor: Pr. Prof. Adrian Chiaga
Editura: Egumenita
Numar de pagini: 64
Am fost părtaÈ™i împreună la smerita copilărie a Sfântului Nectarie, la înălțarea sa duhovnicească până la treapta de mitropolit, apoi cu toții ne-am indignat văzând invidia celor răi È™i asumarea smereniei de către părintele Nectarie. Dar celor umili Dumnezeu le dă har, iar părintele Nectarie s-a dovedit făcător de minuni încă din timpul vieții sale.
A fi smerit înseamnă să accepți tot ceea ce îți oferăÈ™i îngăduie Dumnezeu în viață. Omul smerit se crede nevrednic de bunătățile pe care le primeÈ™te în viață, se consideră pe sine păcătos È™i mai mic față de ceilalți.
Sfântul Ioan Gură de Aur aseamănă oamenii mândri cu vârfurile înalte È™i neroditoare ale munților, iar harul cu izvoarele care curg prin văi È™i ocolesc dealurile înalte. Astfel, harul îi ocoleÈ™te pe cei mândri È™i se revarsă peste cei smeriți. Smerenia mai poate fi asemănată cu rădăcina unui copac. Dacă rădăcina este adânc înfiptă în pământ, copacul va fi puternic È™i va rodi, dar dacă rădăcina va ieÈ™i la suprafață, copacul se va usca È™i nu va avea nicio roadă.
Orice virtute este ca o stea măruntă de pe cer. Stelele strălucesc numai noaptea când este întuneric. Dar odată cu răsăritul soarelui, ele îÈ™i pierd strălucirea È™i dispar. La fel se întâmplă È™i cu oamenii. Cât timp se află în noaptea păcatelor, îndepărtați de Dumnezeu, oamenii rămân în mândria lor. Dar odată ce harul lui Dumnezeu răsare în sufletele lor, îndată se arată ca o stea neputincioasă în lumina cea puternică a soarelui.
Smerenia face posibile celelalte virtuți, pe când mândria le anulează.
Scrieti o recenzie
Editura Evanghelismos
Str. Ionescu Gheorghe nr. 5,
Bl. 141, Sc. 1, Ap. 2, Sector 4
Program L-V: 8-16
PENTRU COMENZI: 021-331.10.22
(vezi harta)